Skip to Content

Polimeri

Da li biste voleli da imate zaštitni sloj na vešu posle pranja kako se ne bi odmah ponovo isprljao? Ovo je jedna od mnogih funkcija koja može biti postignuta sa polimerima.

Korisne informacije

Polimeri u deterdžentima ispunjavaju različite važne funkcije i često su ono što omogućava specijalni efekat deterdženta.

Primeri:

 • Antipenušavci: U električnim veš-mašinama, surfaktanti za čišćenje stvaraju penu. Ako se dozira velika količina deterdženta, to može da dovede do velike pene i izlivanja vode iz mašine za pranje veša. Antipenušavci se dodaju kako bi se kontrolisalo stvaranje pene.
 • Inhibitori prenosa boje: Pomažu u održavanju stabilnosti boje u tečnosti za pranje i sprečavaju prenošenje boje na druge tkanine i menjanje boje. Inhibitori prenosa boje se obično koriste u deterdžentima za obojenu odeću.
 • Optički posvetljivač: Optički posvetljivač se koristi u proizvodima za belu odeću kako bi pojačao svetlinu flourescentnošću, neutralisao požutelost i izbelio tkaninu.
 • Polimeri za skidanje prljavštine: Apsorbuju se na vlaknima tokom pranja i prave zaštitni sloj. U slučaju novog prljanja masnim flekama, uklanjanje fleka je u velikoj meri unapređeno.

Kako koristimo polimere?

Polimere koristimo za sve gore navedene funkcije. Mnogi polimeri su biorazgradivi, dok drugi nažalost nisu. Razvoj naših proizvoda uvek je usmeren na unapređivanje formula i njihovog uticaja na životnu sredinu, a mi stalno radimo na tome da zamenimo manje biorazgradive polimere više biorazgradivim ako mogu da obezbede slične rezultate.

 • Pakovanje

  Održivost je ključna

  Jako vodimo računa o tome da naša ambalaža bude funkcionalna i reciklabilna.

 • Put proizvodnje

  Put proizvodnje

  Neprekidno radimo na našem lancu vrednosti kako bismo poboljšalji njegov ekološki otisak, doprinoseći smanjenju emisije CO2.

 • Vaš doprinos

  Budite deo pokreta

  Gotovo 80% utrošene energije i CO2 otiska deterdženata za veš potiče od faze korišćenja – samog procesa pranja kod kuće.