Žena kupuje vintidž odeću

Opremite se: Kako da kupujete vintidž odeću

Mali je broj iskustava koji pružaju zadovoljstvo koliko i pronalaženje kvalitetnih vintidž komada odeće, onih bisera koji samo čekaju da budu pronađeni. Ali nije uvek lako. Ponekad, nakon uzaludnih sati provedenih u prebiranju i pretraživanju polica punih somotske, brokatne i svilene ženske odeće, možda počnete da se pitate da li tražite na pogrešnom mestu.

Gde da pronađete vintidž odeću

Jednostavno odete na internet i pogledate vebsajtove najboljih vintidž butika, koji su prepuni dizajnerskih i nezavisnih brendova i bisera. Ali ako više volite uzbuđenje lova, onda bolje da okušate sreću u vintidž prodavnicama ili humanitarnim radnjama koje imaju žensku odeću. Ali, pre nego što uopšte izađete iz stana, jedan savet: upoznajte se sa temom. Saznajte koja era ima ono što vi želite; upoznajte se bolje sa stilovima koji vam se sviđaju. Pogledajte modne časopise da biste videli koji su vintidž stilovi trenutno u modi – na kraju krajeva, nema smisla da uložite u haljinu iz pedesetih i kardigan sa perlama ako su svi ostali prešli na šezdesete.

Dve osobe kupuju vintidž odeću u prodavnici polovne odeće

Zatim odaberite svoju lokaciju. Prodavnice polovne odeće u bogatijim naseljima imaju malo skuplje originalne komade. Verovatno ćete pronaći odeću o kojoj biste inače mogli samo da sanjate, za mali deo cene. U jeftinijim delovima grada su humanitarne radnje i radnje jeftine robe u kojima se prodaje i vintidž ženska odeća. Ako budete imali strpljenja, sigurno ćete otkriti poneki biser.

Jednostavne „uradi sam“ popravke i saveti za stilizovanje

Vintidž korset se upertlava - naši saveti za vintidž kupovinu će vam pomoći da izvučete najbolje iz polovnog blaga

Kad pronađete nešto što vam se sviđa, uradite detaljan pregled. Mali nedostaci mogu da daju određeni šmek, ali velike fleke i poderotine bi trebalo da vas odgovore od kupovine. Pažljivo proverite rubove, šavove i celu odeću da vidite da li ima pocepanih delova, poderotina i rupa. Veliki broj njih može da se popravi kod kuće, ali ako se tkanina pohabala ili rasparala – to je traćenje novca. 

Izgubljena dugmad i kukice i polomljeni rajferšlusi mogu da se zamene, a olabavljeni porubi da se poprave. Ako šivenje nije vaša jača strana ili ako odeću treba prepraviti, zašto je ne biste ondeli kod krojačice? Na kraju krajeva, plaćate malu cenu za visokokvalitetnu žensku odeću, pa ta investicija može da vredi ako završite sa nečim što ćete nositi i u čemu ćete uživati.

Dva poslednja saveta za kupovinu polovne odeće:

 • Ne zaboravite da je prepoznatljiva silueta ere koju volite delimično postignuta nošenjem donjeg veša koji menja oblik. Uhvatite ih u ruke ako želite da izgled izgleda pop
 • Ako ste se zaljubili u određenu kombinaciju, ali niste spremni da nosite korset, steznik ili čvrsti grudnjak, razmislite o tome da li profesionalac može da izmeni odeću.

Kvalitetni vintidž, bez mirisa

Kako se najbolje osloboditi onog dugotrajnog starinskog mirisa naftalina i pljesnivih podruma? Svež vazduh i sunce su najbolji prirodni dezodorizatori. Blago popraskajte odeću belim sirćetom pomoću male boce sa raspršivačem. Kiselina u sirćetu će izbalansirati pH i delovati protiv neprijatnog mirisa. Objesite odeću blizu otvorenog prozora da biste ubrzali proces osvežavanja. Ako to ne uspe, pokušajte nežno pranje na ruke odgovarajućim proizvodom tako što ćete isprobati mali komad tkanine.

Može da se desi da fleke na vintidž ženskoj odeći stoje decenijama i verovatno su utisnute u tkaninu. Na primer, fleke od dezodoransa ispod pazuha. Sredstva za uklanjanje fleka možda neće delovati na ove duboke fleke, mada neke mogu da budu kamuflirane ili sakrivene lepim rubovima, zakrpama i drugim ukrasima.

Fleke od plesni su obično trajne. Međutim, možete da probate da poprskate mešavinu vode i limunovog soka, sode bikarbone ili sirćeta na isflekani deo i da ostavite odeću na svežem vazduhu ili suncu. Jednostavan način da uklonite svetlije fleke je da upotrebite pravi proizvod direktno na fleki i da ostavite da se upije pre pranja. Ako je kragna blagi isflekama ili zaprljana, stavite blago sredstvo za čišćenje direktno na fleku, ostavite nekoliko minuta, a zatim temeljito isperite.

Image credits:
Header image: Getty Images
Image of two people decorating  a shop-window: Getty Images
Close-up image of vintage bodice: Getty images

Vintidž odeća lepo izgleda i predstavlja odličnu održivu opciju. Perwoll vodi računa o održivosti. Da li želite da znate više? Pročitajte sve ovde.

Povezani članci

 • Pravilno pranje: vintidž slip haljine

  Vrhunski vodič za pranje vintidž slip haljina i osetljivog veša

 • Nekupovina – ne kupujte novo, preradite polovnu odeću

  Nekupovina – ne kupujte novo, preradite polovnu odeću

 • Vaš stil u tri koraka!

  Saveti za stilizaciju koji će vam pomoći da definišete lični stil i izgled