Skip to Content
Dve žene kupuju polovnu odeću

Nekupovina – ne kupujte novo, preradite polovnu odeću

Bez obzira na to koliko su vaši najpouzdaniji komadi iz garderobera udobni, laskavi i dobro poznati, svako malo se pojavi blistava brza moda i pokuša da vas namami na impulsivnu kupovinu. Evo kako da se oduprete njenom šarmu i ostanete na restilizovanju vintidž komada i stare odeće koju već posedujete.

Ne zaboravite na svoju staru odeću

Razmišljajte o brzoj modi kao o tajnoj avanturi, beznačajnoj aferi zbog koje ćete biti neispunjeni i pokajati se kada se vratite kući svojoj garderobi punoj starih favorita. Zašto biste uopšte varali mekani vuneni kardigan koji je napravila vaša baka, kvalitetne farmerke koje vam stoje savršeno ili pamučnu letnju haljinu koja je obišla svet sa vama? 

Ponekad je lako zaboraviti vrednost onoga što već imate kod kuće kad pred vama stoji privlačan komad poslednje brze mode.  Možda naiđete na svetlucavu haljinu za izlaske koja pokuša da vas zavede svojom modernom siluetom i klizavom tkaninom. Ili možda otpočnete flert sa majicom sa ironičnim citatom iz popularne kulture koja za dva dana više neće biti zabavna?

Grafika koja prikazuje kako da se (ponovo) zaljubite u svoju staru odeću

Setite se nekog komada iz svoje kolekcije i zamislite da ste ga zamenili ovim novim. Shvatićete da nema tog komada brze mode – kako kaže autorka sa New York Times liste bestselera Mari Kondo – koji „pruža radost“ kao što to radi pouzdani tekstilni partner koji je bio uz vas kroz sve uspone i padove.

Restilizacija vintidž komada

Već ste izgradili značajan odnos sa svojom odećom; vaša zajednička prošlost je puna uspomena. Ona je dokazala svoju vrednost i tačno znate koji komadi najbolje idu zajedno. Ta poznatost stvara određen osećaj prijatnosti, ali šta ako vam postaje malo dosadno?

Žena zadovoljna kupovinom kvalitetne vintidž odeće
 • Razdrmajte svoje modne navike tako što ćete zakazati sastanak sa svakim komadom iz svog ormara. Izvedite u grad sve do poslednjeg komada – od dosadne poslovne košulje do seksi male crne haljine, a posebno one kombinacije koje su već dugo vremena na donjim policama. 
 • Ako smatrate da bi vašoj odeći dobro došlo stilsko podmlađivanje, bacite se na restiliziranje, popravljanje i apcikliranje. Kada se vaši stari saputnici pojave u modernom novom svetlu, ponovo ćete se zaljubiti u njih.

Odoleti iskušenju

Pomirimo se sa tim da ponekad idemo u kupovinu samo da bismo osetili onaj posebni nalet uzbuđenja koji izaziva tek kupljena stvar. Terapija šopingom nije za džabe ustaljen izraz! Odviknite se od zavisnosti od brze mode pomoću sledećih pametnih strategija.

1. Kupujte iskustva, a ne stvari
Umesto da trošite svoj teško zarađeni novac na zombije iz garderobe koji neće mnogo izlaziti na svetlost dana kada izbledi novina, bolje je da ulažete u uspomene koje će trajati ceo život. Recite ne novoj haljini i možete da kažete da časovima kuvanja, izletima na planini ili kartama za hit predstavu. Ako se redovno odupirete iskušenjima, vaša modna ušteda može brzo da se izjednači sa cenom jednog odmora. Bonus: Svi ti događaji, izleti i kursevi će vam ostaviti manje slobodnog vremena za kupovinu odeće – i manje iskušenja u vidu jeftinih brzih modela. 

2. Budite škrtica
Eliminišite iskušenje tako što ćete postati najškrtija škrtica koja je ikada škrtarila. Ako nikada ne nosite kreditnu karticu ili velike količine gotovine, ne samo da ćete izbeći impulsivnu kupovinu, već bukvalno nećete ni moći da je obavite. Škrtarenje nikada nije bilo privlačnije.

Žena uživa u kupovini polovne odeće na buvljoj pijaci

3. Kvalitetni vintidž umesto potpuno novog
Ne morate da kupujete novu odeću da biste osetili uzbuđenje šopinga. Odeća koja je za vas nova ima identičan efekat. A može da se ispostavi i da je lov na nju uzbudljiviji. Prodavnice kvalitetne vintidž odeće, buvljaci i dobrotvorne prodavnice vrve od blaga koje čeka da bude otkriveno.

Vodite računa o svojoj staroj odeći

Naravno, ako planirate da živite srećno do kraja života sa odećom koju već posedujete, trebalo bi da povedete računa o tome da što duže zadrži sjaj.

 • Ručno pranje osetljivih materijala
 • Letnju zimsku odeću čuvajte na tamnom i suvom mestu van sezone
 • Obnovite vlakna stare odeće tako što ćete je oprati Perwoll deterdžentom. 

Image credits:
Header image: Stocksy
Image of woman wearing a polka-dot dress: Getty Images
Image of woman shopping in a flea market: Getty Images

Povezani članci

 • Kako se kupuje vintidž odeća

  Vrhunski saveti i trikovi koji će vam pomoći da nađete pravi biser

 • Pravilno pranje: vintidž slip haljine

  Vrhunski vodič za pranje vintidž slip haljina i osetljivog veša

 • Vaš stil u tri koraka!

  Saveti za stilizaciju koji će vam pomoći da definišete lični stil i izgled