Skip to Content
Žena isprobava odeću i traži svoj stil

Restilizacija: Kako da pronađete lični stil u tri laka koraka

Jedan od najlakših načina da vaša garderoba postane održiva je da je napunite kombinacijama koje obožavate. Naravno, morate da prestanete da kupujete stvari koje vam ne stoje kako treba, kao i odeću koja je isključivo sezonska ili lošeg kvaliteta. Međutim, ključ uspešne održive restilizacije je znati koji komadi odražavaju vašu suštinu – i fokusirati se na njihovo pronalaženje.

Za neke je lični stil laka stvar. Za druge i nije baš. Bez obzira na to gde tačno spadate, ova tri koraka za pronalaženje ličnog stila će vam pomoći da precizno naštimujete doživljaj sebe i osećaj za modu kako biste učvrstili svoj lični pečat u oblačenju. 

1. korak: Restilizacija razmišljanja

Naizgled najjednostavniji korak na vašem putu ka ličnog restilizaciji može da bude i najteži. Ženska odeća je često dizajnirana tako da ima na umu posmatrača – umesto osobu koja je nosi. Žene su naučene da razmišljaju o tome da li će se njihove modne odluke svideti drugima, pa tako stavljaju izgled i tuđe prioritete ispred sopstvenog ukusa i udobnosti. Tome je sada došao kraj! 

Umesto da prihvatate savete za stilizovanje od „eksperata“ i da se pitate šta će drugi da misle o tome kako ste obučeni, razmislite o tome kako se vi osećate u odeći. Počnite od svoje omiljene kombinacije za lenčarenje. Možda ne izgleda reprezentativno, ali zašto je toliko volite? Zbog boje, tkanine ili kroja? Da li vas podseća na lepe uspomene ili vas samo vuče nostalgija? Pomislite na sve stvari zbog kojih se osećate tako prijatno u toj kombinaciji, a zatim pređite na kombinaciju koja vam daje najviše samopouzdanja. To može da bude vaša stara dobra mala crna haljina, omiljena kombinacija farmerki i lepe bluze ili strogo poslovno odelo. Ženska odeća zbog koje se žene zaista osećaju dobro poseduje veliku moć. Zato da ponovimo, pomislite na sve stvari zbog kojih se osećate dobro kada nosite tu konkretnu kombinaciju.

Kada povežete aspekte svake kombinacije koju već posedujete, počećete da prepoznajete obrasce. Možda se najbolje osećate u labavim, lepršavim formama, toplim bojama i šarenim dezenima? Ili možda najviše volite sebe u monohromatskom minimalizmu, oštrim krojevima i vanvremenskim modnim klasicima? Šta god da shvatite, to je samo početak vašeg ličnog puta ka restilizaciji.

Stalak osvešćene i pažljivo odabrane ženske garderobe

2. korak: Odeća drugih žena

Dve žene se dive restilizovanim kombinacijama

Upravo ste se odvikli od stilskih saveta drugih, a sada ih ponovo uvodimo u vaše putovanje. Umesto da se ugledate na žene kojima se divite zbog stila, pronađite one koji zapravo podsećaju na vas i utvrdite šta vam se dopada u njihovom stilu. Nema smisla da pokušavate da se ugledate na Odri Hepburn ako ste visoka, aktivna osoba koja voli prirodu i patike. Isto tako, nikada nećete biti Gven Stefani ako ste introvertna osoba koja radi u kancelariji i mrzi pažnju. Vaše ikone stila ne moraju da budu poznate ličnosti. Pogledajte svoje rođake, prijateljice, koleginice, ali i žene kroz prošle decenije koje su se bavile vašom profesijom – i pri tom izgledale odlično.

Svrha ove vežbe nije u slepom usvajanju bilo čijih saveta, već u naglašavanju pozitivnih aspekata odeće drugih žena i u tome da otkrijete kako ih možete da ih iskoristite tako da idu uz vašu ličnost, formu i životni stil.

3. korak: Saveti za formiranje lične garderobe

Imajte u vidu sve što ste naučili o svojim stilskim afinitetima i prostudirajte malo istoriju mode. Primer dobre polazne tačke za praktične stilske savete su knjige kao što je The Little Dictionary of Fashion: A Guide to Dress Sense for Every Woman (Mali rečnik mode: Vodič za razumno oblačenje za svaku ženu), koju je napisao Kristijan Dior, zbirka eseja Women in Clothes (Žene u odeći) ili The Little Black Book of Style (Mala crna knjiga stila) Nine Garsije.

Kada utvrdite koji stil vam odgovara i šta on tačno podrazumeva, krenite da formirate svoju kapsularnu garderobu. Izdvojite sve stare komade za koje ste utvrdili da se ne uklapaju sa vašim ličnim stilom, onima koji se uklapaju dajte počasno mesto, a za kupovanje novih definišite pravila. Vaša je garderoba, što znači da vi postavljate pravila (pogledajte prvi korak) – bitno je samo ih se pridržavate i da ustrajete u tome.

Image credits:
Header image: Getty Images
Image of  woman looking through a rack of curated clothes: Stocksy
Image of two women in front of a roller-door wearing trendy outfits: Stocksy

Dok restilizujete svoj ormar, usput restilizujete i svoj rad na održivosti.

Povezani članci

  • Kako se kupuje vintidž odeća

    Vrhunski saveti i trikovi koji će vam pomoći da nađete pravi biser

  • Pravilno pranje: vintidž slip haljine

    Vrhunski vodič za pranje vintidž slip haljina i osetljivog veša

  • Nekupovina – ne kupujte novo, preradite polovnu odeću

    Nekupovina – ne kupujte novo, preradite polovnu odeću