Skip to Content
Saveti za pranje haljine: Uvek sušite na vazduhu

Pravilno pranje: vintidž slip haljine

Vintidž slip haljine su ponovo u trendu. Nije ni čudo – postoji li nešto više seksi i ženstvenije? Kako modna industrija počinje polako ali neizbežno da se zalaže za održiviji, društveno svesniji pristup kupovini, pravi je trenutak da se odbaci jednokratna brza moda u glavnim gradskim ulicama i da se umesto toga usmeri na vintidž odeću.

Kada pronađete svoju novu omiljenu vintidž slip haljinu, može se desiti da se zapitate kako da je perete. Naročito ako je u pitanju osetljiv materijal kao što su svila ili somot, a od etiketa sa instrukcijama za održavanje ni traga. Prenosimo vam nekoliko predloga za pranje i održavanje vintidž kombinacija.

Pre nego što počnete da perete svoje omiljene vintidž komade

Čak je i najkvalitetnija vintidž odeća ipak stara. To znači da je haljina koju ste pronašli osetljiva i možda ima pokoji nedostatak. Još jedan izazov je to što možda nema etiketu koja bi vam pomogla da utvrdite sastav materijala. Ako niste sigurni, postupajte oprezno.

Vintidž materijali najčešće nemaju zaštitni hemijski završni sloj koji ulepšavaju i poboljšavaju izdržljivost modernog tekstila. Odeća se u prošlosti često proizvodila od svile ili brokata, boje nisu uvek bile brze, a porubi su bili osetljivi.

Žena nosi vintidž slip haljinu  - ispratite naše savete za pranje haljine ako je i vi imate

Prvo pitanje koje treba da postavite je da li je u pitanju svila. Ako niste sigurni, uradite test na dodir: protrljajte tkaninu rukama. Prava svila je izuzetno mekana i oseća se toplota kad je protrljate. Zatim provucite tkaninu kroz prsten – veštačka svila će se zgužvati, a prava će kliznuti kroz njega. Ako je materijal dezeniran, pogledajte naličje. Kod prave svile, dezen je vidljiv na jednoj strani, a na drugoj mu se vidi samo obris. Kod sintetičke svile, na jednoj strani se vidi dezen, a na naličju je obična boja.

Zaobiđite brzu modu i naučite da održavate kvalitetne vintidž komade

Osnovno pravilo za pranje haljine bez oštećenja - ručno pranje

Kako se najbolje održava vintidž odeća koja se godinama ustajalo skrivala u ormaru? Evo tri laka koraka koja osiguravaju najjači sjaj kvalitetne vintidž odeće:

1. Pravi proizvod: Većina vintidž materijala reaguje na nežno ručno pranje. Međutim, da biste bili sigurni, počnite sa nanošenjem deterdžent za pranje osetljivog veša na unutrašnjoj strani šava da biste videli kako se materijal ponaša. Ako se zgužva ili pusti boju, odnesite haljinu na hemijsko čišćenje.

Savet: Tretirajte sve fleke pre pranja odgovarajućim proizvodom, kao što je Perwoll Wool and Delicates Fibrecare Advanced jer u suprotnom fleka može brzo da se fiksira u tkanini.

2. Nežno ručno pranje: Ako imate posla sa posebno osetljivom i nežnom ženskom odećom, najbolje bi bilo da preskočite mašinu za pranje veša. Umesto mašinskog pranja, stavite nekoliko kapi deterdženta za pranje osetljivog veša u lavor, napunite ga hladnom vodom i polako pomerajte vintidž slip haljinu kroz vodu. Isperite najmanje dva puta pre nego što ocedite višak vode, i to nežno. Upozorenje: Nikada ne uvrćite tkaninu. 

3. Sušenje na ravnoj površini: Kada bude spreman za sušenje – naročito ako je u pitanju teži komad odeće – položite ga na ravnu površinu i pažljivo namestite oblik da biste sprečili stvaranje nabora.

Kako se pere haljina koja nije od osetljivih vintidž materijala

A šta ako vaša vintidž odeća ipak nije svilena niti izuzetno osetljiva? U mašini možete da perete pamuk, lan, poliester, najlon i većinu druge sintetike. Upotrebite deterdžent za osetljiv veš i podesite mašinu na režim ručnog pranja. S druge strane, ako je vaša slip haljina napravljena od krepa, pletiva ili rejona, moraćete da prepustite pranje profesionalcima. To važi i za osetljivu sirovu svilu.

„Elegancija je jedina vrsta lepote koja nikad ne bledi.“ Odri Hepburn

Image credits:
Header image: Getty Images
Image of woman wearing a slip dress over a shirt: Nabile Quenum/Blaublut-Edition.com
Graphic of a handwash  symbol: Shutterstock

Povezani članci

  • Kako se kupuje vintidž odeća

    Vrhunski saveti i trikovi koji će vam pomoći da nađete pravi biser

  • Nekupovina – ne kupujte novo, preradite polovnu odeću

    Nekupovina – ne kupujte novo, preradite polovnu odeću

  • Vaš stil u tri koraka!

    Saveti za stilizaciju koji će vam pomoći da definišete lični stil i izgled