Skip to Content
Ideje za uradi sam odeću za popravku vunenog džempera

Kincugi „uradi sam“ ideje za odeću: kako popraviti vuneni džemper

U prvom članku naše serije o „uradi sam“ idejama inspirisanim japanskim umećem kincugi, objasnili smo kako filozofija vabi-sabi – koja prepoznaje lepotu u oštećenim stvarima – može da se uklopi u životni stil spore mode. Pročitajte više i saznajte kako da popravite poderane farmerke u kincugi stilu ovde.

U ovoj seriji ćemo proći kroz omiljene osnovne odevne komade, a svaki novi članak će istražiti kako možete da primenite istu ideju i različite tehnike kako biste obeležili lepotu malih nesavršenosti.

„Uradi sam“ ideja za odeću: Kincugi tehnika za vuneni džemper

Naš drugi video i detaljni vodič inspirisan kincugijem vam pokazuje kako je lako napraviti novu odeću od stare bez šivenja.

Vuna predstavlja dragocen prirodni resurs i sjajno, svestrano vlakno. U pitanju je materijal koji je podložan habanju, kačenju i rupama od moljaca – ali ga je i vrlo lako popraviti. Tradicionalne metode popravljanja vune pokušavaju da budu „nevidljive“, ali se obično tragovi popravke ipak vide. Pored toga, savršeno prekrivanje vune zahteva veliko umeće i strpljenje. Ako ne znate sami da šijete, rezultati će verovatno biti prilično neugledni. Filcanje zakrpa od sirove vune je zabavna, laka alternativa prekrivanju. Napravite od upadljivih zakrpa fazon umesto greške – u duhu kincugija – prateći naš jednostavni „uradi sam“ video.

Kincugi za vuneni džemper – video i detaljni vodič

You need to accept cookies to play this video

Potrebno vam je sledeće:

 • vuneni džemper sa rupama (naš su pojeli dosadni moljci)
 • jedan komplet za popravku vune 
 • igla za filcanje (u kompletu)
 • kocka od pene (u kompletu)

Postupak:

1. Izaberite vunu kontrastne boje ili u nekoliko boja. Ne zaboravite da ne pokušavamo da sakrijemo nedostatke na odeći. Umesto toga, pretvaramo ih u lep i upadljiv ukras.

1. korak: Žena bira plavu vunu kojom će pretvoriti staru odeću u novu

2. Postavite kocku od pene ispod rupe

3. Otkinite malo vune – počnite sa manje od onoliko koliko mislite da će vam trebati. Uvek možete da dodate još kasnije.

 3. korak: Žena kida male komade vune za svoju uradi sam ideju

4. Postavite sirovu vunu u mestu direktno preko rupe i počnite da je gurate kroz okolnu vunu malim ubodima igle. Pazite na prste! 

4. korak: Žena koristi tehniku za šivenje da bi uvukla vunu kroz stari džemper

5. Povremeno možete da ravnomerno ugurate ivice sirove vune da biste stvorili oblik kruga ili dodali još po potrebi.

6. Pređite na sledeću rupu od moljaca drugom bojom. (Takođe smo popravili malu rupu na leđima ispod vrata na koju nismo želeli da skrenemo pažnju u odgovarajućoj boji.)

7. Ponosno nosite!

Sašijte sami – ostale kincugi ideje za vuneni džemper

Naravno, metoda sa kompletom za popravku vune nije jedini način da staru odeću pretvorite opet u novu. Evo nekoliko alternativnih „uradi sam“ ideja za oštećene vunene džempere.

 • Umesto da metodom filcanja vune popravljate rupe od moljaca, možete da ih prekrijete predivom kontrastne boje. Pošto ne želite da popravka bude nevidljiva, ne morate da posvetite toliko pažnje savršenim šavovima.
 • Na svaku rupicu od moljaca prišijte privlačno dugme, šljokice ili perlice i tako dodajte još jedan ukrasni element.
 • Ako su rupe na laktovima, dodajte zakrpe za otmen bibliotekarski izgled. Kliknite ovde za „uradi sam“ video koji pokazuje uputstvo.

Povezani članci

 • „Uradi sam“ kincugi farmerke

  Kako popraviti pocepane farmerke pomoću drevne japanske filozofije

 • „Uradi sam“ kincugi za pocepanu bluzu

  Kako popraviti pocepanu bluzu pomoću drevne japanske filozofije

 • Kincugi „uradi sam“ za isflekanu haljinu

  Kako popraviti isflekanu haljinu pomoću drevne japanske filozofije