Skip to Content
Žena nosi roze pufnastu suknju – junakinju priče o sporoj modi

Pantalone i grad: odevne kombinacije u borbi protiv problema brze mode

Jednom davno, jedan seksi par crvenih pantalona od somota uzet je sa police u najekskluzivnijem butiku u Krakovu. Njihova nova vlasnica Sofija bila je ugledna 32-godišnja direktorka marketinga na visokoj poziciji, koju je nadmašivao samo njen društveni kalendar. Privlačnost je bila trenutna. Naredne dve nedelje bile su nerazdvojne. Sofija je nosila crvene somotske pantalone na svako otvaranje novih gradskih lokala. Međutim, jednog dana to je prestalo.

Grafika četiri ženske kombinacije brze mode koje istražuju temu spore mode

Brza moda u trendu

Dve junakinje ženske brze mode sede za stolom i piju kafu

„Bacila me je u kesu, zajedno sa mini-suknjom sa tigrastim printom sa koje nikada nije skinula etiketu“, ispričale su mi crvene somotske pantalone jednog dana uz kafu. „Moj sjaj je navodno nestao.1 Pet godina je prošlo od tog kobnog dana – a crvene pantalone nisu bile jedine. U gradu milion modnih mogućnosti, bacanje u smeće postajalo je sve popularnije2.

Kao ružičasta balon suknja koju su takođe počele da stižu godine, razumela sam njen bes. „Sofija je očigledno imala fobija od obavezivanja“, rekla sam pomalo defanzivno.

„Nije se plašila obavezivanja“, suprotstavile su se crvene somotske pantalone, protresavši porub. „Obavezivanje prosto više nije u trendu. Ali zato brza moda jeste.“

Kasnije te večeri, u udobnosti garderobera, njene reči su me progonile. Mučilo me je pitanje da li je bila u pravu. Da li je u vreme većeg, boljeg i bržeg pojam lojalnosti izašao iz mode?“

Prilagodite se sporoj modi!

„Evo kako stoje stvari“, pojasnila mi je dobra prijateljica mala crna haljina. „Ako želiš obavezivanje, moraš da budeš uvek relevantna – klasična paleta, uredni šavovi i povremeno skretanje pogleda kada vlasnica isprobava drugu odeću.“ Ona i njena vlasnica Margit su bile posvećene jedna drugoj poslednjih 17 godina. Ona je pratila Margit na zvaničnim poslovnim događajima, a Margit joj je kupila Perwoll Renew Advanced. „Zbog toga insistiram na kvalitetnom održavanju veša“, rekla je, prevlačeći bretelu preko sušilice u dvorištu. „Koji je naravno osnova spore mode.“

„Morate da budete pametni“, rekao je naš pragmatični prijatelj sivi kostim. „Svake godine se potroši 80 milijardi novih komada odeće3. Da li želite da budete deo statistike? Ako ne želite, morate da uzmete stvari u svoje ruke.“ Malo kasnije nabrojala je sve stvari koje je isprobala da bi ostala relevantna – broševe, kaiševe, aplikacije i čuveni „incident“ kada je njena vlasnica natrpala debele naramenice u delu kod ramena za zabavu na temu 80-ih. „Ponekad moraš da budeš drugačiji da bi bilo zanimljivo“, slegnula je ramenima.

Četiri junakinje ženske odevne kombinacije brze mode vise na žici za veš

Na putu do kuće ugledala sam pakovanje crne boje za tekstil. Da li je to bio odgovor za usporavanje brze mode? Da li je došao trenutak da se sva ženska odeća prilagodi ili završi na deponiji?"

Transformacija

Komad brze mode doživljava transformaciju u sporu modu iz pantalona u tašnu

„Naravno da ne“, uzviknula je moja crvena somotska prijateljica kada sam spomenula ovu temu naredne nedelje na bar treningu. „Čemu život ako samo imitiraš druge? Zbog toga sam odlučila da više ne budem pantalone.“ Zaćutala je radi dramskog efekta.

Rekla je da se sve to desilo nekoliko dana ranije, pošto je posle još jedne kratke avanture završila u prodavnici polovne odeće. Isprva se skamenila, međutim, u tom trenutku je prolazila najpopularnija krakovska dizajnerka spore mode Anija. „Podigla me je, rastavila na komade i spojila. Nikad se nisam osećala življom“, zablistala je. „I pogledaj me sad — sad sam ceger!“

Epilog

Te večeri sam ponovo osetila nadu. Sigurno je da bi veliki broj ljudi i dalje postupalo sa ženskom odećom kao sa robom za jednokratnu upotrebu — stvarima koje se ponesu i bace. Ali bilo bi i onih koji su videli lepotu u nesavršenosti. To je svet kom sam izabrala da pripadam — svet koji svetluca od broševa, predimenzioniranih naramenica i moda koja podrazumeva svesnost. Po rečima velikog Iv San Lorana: „Trenodovi prolaze, ali stil je večan“.

Image credits:
Header image: Shutterstock

Izvori:
1. Marie Kondo‘s One Condition of Keeping Items That Don‘t Spark Joy
( Mari Kondo, „Jedan uslov za stvari koje ne izazivaju radost“)
2. Environmental impact of the textile and clothing industry
( Uticaj tekstilne i modne industrije na životnu sredinu)
3. The True Cost: Environmental Impact
(Prava cena: uticaj na životnu sredinu)

Baš kao i ovi likovi, Perwoll je mnogo više od pukog lepog lica. Pročitajte o našem putu ka održivosti ovde.

Povezani članci

 • Jedan dan u životu vaših farmerki

  Od dužine nogavice do prodavnice – farmerke pričaju epsku priču o svom životu

 • Puloveri za pingvine

  Šta treba da znate o najslađem apciklažnom projektu na svetu

 • Svaka krpa nađe zakrpu

  Inovacija + spora moda = magija. Spremni za inspiraciju eko-modom?

 • Vintidž modna evolucija

  Tri komada koji su doživeli više reinkarnacija od Madone

 • Blackyoto: Najcrnja crna

  Šta etična moda i najcrnja nijansa na svetu imaju zajedničko?