Žena prelazi ulicu u modernim zvoncarama

Modna evolucija: Tri kvalitetna vintidž komada kroz vreme

Nijedan greh brze mode nije toliko grozan da ga naredna generacija neće ponovo otkriti i prilagoditi svom stilu. Čovek bi pomislio da su naši prethodnici pravili stilske greške kao što su somotske ogrlice, dupli džins, patike sa platformom i neonske perjane jakne kako oni posle njih ne bi napravili iste greške u proceni. Ipak, vreme je kružno i modna istorija se beskonačno ponavlja, zbog čega nam dizajneri u 2019. godini ponovo nude najnovije vintidž trendove iz prošlosti.

U duhu spore mode, prihvatamo ove ponovo otkrivene trendove i uvodimo u sadašnjost. Naposletku, nema ničeg održivijeg od vraćanja starim odevnim komadima kako bi se obnovili i naizgled zastareli stilovi dobili nov život. Ovo je priča o modnim komadima koji su se uspešno reinkarnisali i nastavili da fasciniraju i blistaju.

Žena prelazi ulicu u zvoncarama

Zvoncare – od kvalitetnog vintidž džinsa do pravedne trgovine

Zvoncare kroz decenije, izuzev osamdesetih, kada ih nije bilo nigde. Zvoncare su bile najveći hit devedesetih i početkom dvehiljaditih.

Zvoncare nekada:

Zvoncare su izgledale vrlo šik na Džejn Birkin šezdesetih godina 20. veka, seksi na Fari Foset sedamdesetih i kul na Kejt Mos devedesetih. Posle toga je ovaj laskavi oblik koji vizuelno izdužava noge nestao na vrlo dug period. Svako ko je bar jednom prošetao blatnjavim poljem na nekom festivalu (u vas gledamo, ljubitelji Vudstoka) ili završio sa poderanim rubom od predugog hodanja zna da zvoncare nisu baš najpraktičniji kroj farmerki.

Zvoncare sada:

Naravno, to se nikada ne bi isprečilo na putu pravog modnog sladokusca, pa zato ne čudi što su se zvoncare konačno vratile. Posle decenija uskog i širokog džinsa, danas pantalone pripijene oko kukova i širokih nogavica izgledaju kao savršene za slikanje na osobama kao što su Điđi Hadid, Viktorija Bekam i Kim Kardašijan. To što ga je zvezda porodice Kardašijan usvojila odmah ukazuje na to da je u pitanju stil koji ide u prilog zadnjici. Ako uspete da dođete do para kvalitetnih vintidž farmerki, imate sreće. Nosite ih sa uskim majicama i platformama radi maksimalne dužine nogu i podizanje zadnjice.

Biciklističke – najnoviji sportski trend

Biciklističke nekada: 

U analima donjih delova, istorija biciklističkih je malo manje dinamična. Ukratko, biciklističke su bile čisto praktična sportska odeća pre nego što je i izmišljen termin sportska elegancija. Nikada nisu predstavljale nešto što biste predvideli da će decenijama kasnije postati retro modni trend. Likra je pozdravljena kao inovacija kada je počela da se koristi među profesionalnim biciklističkim timovima sedamdesetih godina prošlog veka, pre nego što je osamdesetih prešla i među amatere. Modni znalci su tek devedesetih saznali za ovu novu, rastegljivu, blago sjajnu tkaninu i odlučili da je isprobaju i možda na žalost dodali još jednu stavku na spisak brze mode.

Žena nosi crne retro biciklističke

Biciklističke sada:

Saint Laurent, Stella McCartney, Alexander Wang i Chanel se slažu da je došao pravi trenutak da biciklističke dobiju drugu šansu u centru modne pažnje. Poznate i uticajne ličnosti jedva su dočekale priliku da pokažu svoje savršeno tonirane noge u kratkim, uskim rastegljivim tkaninama. 

Stajling je sve. Evo tri osnovne kombinacije koje će vam pomoći da kvalitetno provozate ovaj retro modni trend. Ponesite svoje biciklističke u kancelariju sa košuljom i (strukiranim) blejzerom, uparite ih sa ultrakratkom mini-haljinom kada krenete u klub i nabacite ih sa širokom majicom kratkih rukava i jaknom od džinsa za branč za vikend. Nadogradite ove kombinacije ultimativnim aksesoarima iz devedesetih – pamučnom gumicom za kosu, pederušom i plitkim čizmama.

Kratke majice – besprekorni trbušnjaci u stilu spore mode

Žena nosi retro plavi top u čvorovima

Kratke majice nekada:

Kratke majice su ulazile u modu i izlazile iz nje još od šezdesetih, kada je pokazivanje kože prvi put postalo široko prihvatljivo. Međutim, devedesete su definitivno bile zlatno doba golog stomaka, kada su tinejdžerske zvezde poput Britni Spirs usavršile ovaj stil, ali i plesne pokrete uz njega.

Kratke majice sada:

Glavna razlika u aktuelnom trendu kratkih majica? Zahvaljujući pokretu telesne pozitivnosti i mnoštvu opcija za stilizovanje, nekada zastrašujući stil postao je pristupačan za svaku formu i veličinu. A najbolje od svega je to što je u pitanju definitivno kvalitetan vintidž komad koji možete da dodate svojoj kolekciji spore mode.

Image credits:
Header image: Nabile Quenum/Blaublut-Edition.com
Image of woman walking across the street in flared jeans:Alexandra Chaulaud/Blaublut-Edition.com
Image of woman in black bike shorts holding red bag: TheUrbanspotter/Blaublut-Edition.com
Image of woman in blue tied crop top: Frenchy Style/Blaublut-Edition.com

Modni klasici nisu jedini koji prolaze kroz transformaciju. Perwoll takođe evoluira ka većoj održivosti. Pogledajte naše putovanje ovde.

Povezani članci

 • Jedan dan u životu vaših farmerki

  Od dužine nogavice do prodavnice – farmerke pričaju epsku priču o svom životu

 • Pantalone i grad

  Avanture odeće koja pokušava da uspe u svetu brze mode

 • Puloveri za pingvine

  Šta treba da znate o najslađem apciklažnom projektu na svetu

 • Vintidž modna evolucija

  Tri komada koji su doživeli više reinkarnacija od Madone

 • Blackyoto: Najcrnja crna

  Šta etična moda i najcrnja nijansa na svetu imaju zajedničko?