Skip to Content
Apciklirana odeća svašta može. Čak i da zaštiti ove slatke male pingvine od prolivene nafte

Džemperi za pingvine – najslađi apciklažni projekat

Da li ste nekad čuli priču o toploj čupavoj trikotaži koja je spasila male slatke pingvine? Ne, to nije nikakva luda fantazija modnog blogera – to se stvarno dogodilo; apciklirana odeća je odigrala ključnu ulogu u spašavanju života pingvina pogođenih izlivanjem nafte.

Nažalost, mala naftna mrlja veličine poštanske marke je više nego dovoljna da ubije jednog malog pingvina. Kako? Njihovo perje se od nafte razdvoji i upetlja, i zbog toga pingvinima postane jako hladno, otežano se kreću i smanji im se sposobnost za lov na hranu. Ako ne dobiju nikakvu pomoć, na kraju umiru od izloženosti i gladi.

Rešenje su apciklirani vuneni džemperi za pingvine. Na primer, kada pingvin umazan naftom stigne u Kliniku za divlje životinje u nacionalnim parkovima ostrva Filip u Australiji, vuneni pulover dolazi u pomoć i sprečava da ptičica gladi perje i proguta naftu, a istovremeno daje zaposlenima više vremena da dobro opere pingvina.

Poslednje veliko izlivanje nafte u blizini ostrva Filip dogodilo se 2001. godine, kada je pogođeno 438 malih pingvina1. Na sreću, zahvaljujući apcikliranim pletenim vunenim džemperima za pingvine, 96% njih je spašeno, oporavljeno i pušteno nazad u prirodu.

Pingvin nosi apciklirani vuneni džemper koji ga štiti od uticaja naftne mrlje

Nastavak rada na održivosti

Srećan kraj priče je fantastični uspeh programa. Fondacija The Penguin Foundation dobija desetine hiljada vunenih pulovera za pingvine – toliko da su zamolili svoje pristalice da prestanu da ih šalju.

Ali fondacija i dalje podržava zaštitu pingvina. Sredstva prikupljaju putem prodaje malih džempera za pingvine (koji su pogrešne veličine, oblika i vrste vune) za istraživanje i zaštitu pingvina i kliniku za očuvanje prirode. Takođe distribuiraju svoje apciklirane džempere drugim centrima za zaštitu prirode kada se ukaže potreba za tim.

Naposletku, mali džemperi za pingvine sada ispunjavaju njihove dane kao edukativno sredstvo za edukaciju studenata i javnosti o održivosti i razornim posledicama zagađenja mora i obala na prirodu i životnu sredinu. Ako razmišljate o tome da donirate vunene džempere malim pingvinima ili lokalnoj dobrotvornoj organizaciji, evo nekoliko sugestija za najbolje pranje vunenih stvari.

Trikovi za mašinsko pranje vune

Bez obzira na veličinu, vunene džempere treba pravilno oprati. Evo kako:

 1. Pročitajte etiketu: Bez obzira na to da li stavljate vunenu odeću u mašinu ili više volite ručno pranje, obavezno proverite uputstva na etiketi. Tu obično možete da pročitate najbolji način pranja.
 2. Mrežica za pranje: Ako već imate mrežicu za mašinsko pranje osetljive odeće, bilo bi dobro da je koristite i za komade od vune. Mrežica nije baš obavezna, ali sprečava da se odeća kači za druge stvari unutar bubnja i eventualna oštećenja.
 3. Postavka za vunu: Većina mašina za pranje veša ima posebnu postavku za pranje vunene odeće. Ako vaša mašina to nema, podesite je na najhladniju temperaturu kako biste sprečili skupljanje. Pojedine mašine takođe imaju postavku za ručno pranje, koja je dovoljno nežna za pranje vune.
 4. Dodajte Perwoll Wool and Delicates Fibrecare Advanced deterdžent za veš: Ovaj deterdžent za veš je posebno osmišljen za za vunu i osetljivo rublje. Čep i uputstvo će vam pomoći da izmerite dozu koja vam treba.
 5. Sušenje na vazduhu: Posle pranja vunene odeće treba da je ostavite da se osuši na vazduhu. Nemojte je stavljati u mašinu za sušenje – tako može da se skupi. Ako je vunena odeća vlažna, zamotajte je u čist peškir i dobro je iscedite. Zatim je nežno stavite na sušenje.

Image credits:
Header image: Shutterstock
Image of penguin in pink pullover: Getty Images

Izvori:
1. Knits for Nature
(Pletiva za prirodu)

Pingvini su strava, zar ne? A znate šta je još strava? Pet načina na koje Perwoll doprinosi održivosti. Pročitajte više ovde.

Povezani članci

 • Jedan dan u životu vaših farmerki

  Od dužine nogavice do prodavnice – farmerke pričaju epsku priču o svom životu

 • Pantalone i grad

  Avanture odeće koja pokušava da uspe u svetu brze mode

 • Svaka krpa nađe zakrpu

  Inovacija + spora moda = magija. Spremni za inspiraciju eko-modom?

 • Vintidž modna evolucija

  Tri komada koji su doživeli više reinkarnacija od Madone

 • Blackyoto: Najcrnja crna

  Šta etična moda i najcrnja nijansa na svetu imaju zajedničko?