Skip to Content
Tradicionalno bojenje tkanine iz fer proizvodnje u Japanu

Blackyoto – najcrnja od crnih u svetu etične mode

Crna je najtamnija boja, crna se vraća, crna je jednostavna, ali crna je i nova crna. Crna je prelepa. To je boja žalosti, simbol vanvremenske elegancije, ali i nezvanična globalna modna uniforma. Blackyoto, etična modna kompanija sa sedištem u nemačkom gradu Minhenu postavila je sebi misiju da oda počast boji koja je odsustvo svih boja.

Crna boja koja je bolja i za životnu sredinu i za odeću

Svaki Blackyoto komad je crn, ali tu se sličnosti završavaju. Recept za Blackyoto komad je naizgled jednostavan, ali svaki predstavlja remek-delo zahvaljujući izuzetnim komponentama. Sve počinje vintidž svilenom haljinom, kašmirskim džemperom, vojničkom jaknom ili vezenim kimonom nabavljenim na rasprodajama, buvljacima i kod preprodavaca iz celog sveta. Šalju se u jednu od dve tradicionalne radionice boja u Kjotu koje su specijalizovane za biljnu tehniku bojenja tekstila koja je bolja za odeću i životnu sredinu, ali i koja daje najdublje, najcrnje rezultate poznate svetu mode. 

Moderna crna kvalitetna vintidž kombinacija

Vrhunska vintidž blaga u novom ruhu na tradicionalan način

Džeremi Mekalpin već je bio decenijama u modnoj industriji pre nego što ga je otkriće visokospecijalizovanog procesa bojenja na putovanju u Japanu inspirisalo da pokrene brend Blackyoto. Njegovu pažnju privukla je specifična crna nijansa i tradicionalna tehnika bojenja svile u nju za kimono u Kjotu – „to savršenstvo postizanja prelepe duboko crne boje.“ „Obe naše partnerske radionice za bojenje u Kjotu rade duže od jednog veka, a njihova tradicija je izuzetno važan deo onoga što rade, pa tako i onoga što radimo.“

Deo te magije je u samom procesu otkrivanja. Mekalpin i njegov tim počeli su da istražuju koji vintidž komadi bi bili posebno pogodni za ovu tehniku bojenja tako što su ih isprobavali. Posle početne faze istraživanja i razvoja, slanja odeće u Kjoto na bojenje i procene rezultata u Blackyoto ateljeu u Minhenu, složenost crne boje postajala je sve očiglednija.

Kao što je Mekalpin naučio, pamuk, svila i vuna često poprimaju različite nijanse crne boje. „Pamuk obično ima plavkast ton, a svila je obično blago crvenkasta. Organska boja deluje samo na prirodna vlakna, što znači da ako u mešavini ima imalo sintetike, taj deo vlakana ne upija boju – što takođe može da dovede do fantastičnih rezultata. Takođe smo uspeli da ubedimo svoje partnere da prefarbaju vintidž kimone koje nabavljamo u Kjotu. So bzirom na to da ni zlatni vez ne upija boju, veliki je broj faktora koji utiču na istinsku jedinstvenost svakog komada.

Kako crna boja postaje etična moda

Fleke crnog mastila na rukama čoveka od tradicionalnog bojenja tkanine iz fer proizvodnje u Japanu

Detalji postupka bojenja Blackyoto komada je dobro čuvana tajna, ali Džeremi Mekalpin je ipak upoznat sa njegovim osnovama. Prvi korak se obavlja na vrlo visokoj temperaturi, pri čemu se tkanina skoro prokuva na 95 stepeni kako bi boja mogla da prodre duboko u vlakna. Drugi korak produbljuje crnu boju na nižoj temperaturi. Šinkuro tehnika bojenja smanjuje refleksiju svetlosti, pa je crna zbog toga još tamnija. Ovaj postupak „takođe omekšava tkaninu, što je zanimljivo jer crna boja zna da bude dosta oštra. Hemijska crna boja je prilično odbojna, ali tradicionalna japanska metoda koju koriste naši partneri u Kjotu produbljuje crnu, i istovremeno omekšava tkaninu.“

Kako se najcrnja crna pere

Blackyoto predstavlja uzoran etični modni brend iz nekoliko razloga – pre svega zahvaljujući tome što omogućava prethodno korišćenoj odeći da proživi još jedan život. Farbanje vintidž komada u crno može da kamuflira tvrdoglave fleke i diskoloraciju i da da iznenađujuće moderan izgled staroj odeći. Postupak farbanja organskom crnom bojom je ekološki prihvatljiviji od korišćenja industrijskih hemijskih boja – a da ne pominjemo prvoklasni izgled i osećaj krajnjeg rezultata. Možete da date svoj doprinos tako što ćete produžiti životni vek crne odeće – budite pažljivi kada je nosite, perite je deterdžentom Perwoll Renew Advanced Black i uvek je sušite na vazduhu dalje od izvora direktne toplote i sunca. Uz kvalitetan komad kvalitetno obojene odeće u ormaru, uvek ćete imati šta da obučete.

Image credits:
Header image: Getty Images
Image of woman wearing black on runway: Getty Images
Image of hands covered in black dye: Getty Images

Povezani članci

 • Jedan dan u životu vaših farmerki

  Od dužine nogavice do prodavnice – farmerke pričaju epsku priču o svom životu

 • Pantalone i grad

  Avanture odeće koja pokušava da uspe u svetu brze mode

 • Puloveri za pingvine

  Šta treba da znate o najslađem apciklažnom projektu na svetu

 • Vintidž modna evolucija

  Tri komada koji su doživeli više reinkarnacija od Madone

 • Blackyoto: Najcrnja crna

  Šta etična moda i najcrnja nijansa na svetu imaju zajedničko?