Dve žene kupuju fer modu

Šta podrazumeva spora moda

Naše pojedinačne odluke o kupovanju manje nove odeće i boljem održavanju odeće koju već posedujemo mogu da zazvuče kao kap u okeanu brze mode, ali svi mi možemo da doprinesemo uspehu pokreta spore mode. Vreme je da smanjimo mahnitu potrošnju odeće i da povedemo više računa ne samo o onome šta nosimo, već i kako to nosimo.

Trenutno nekoliko modnih pokreta polako dobija sve više pristalica u modnom svetu. Ispitali smo razlike i sličnosti između njih. Ako želite da pravilno razumete održivu modu, trebalo bi da se upoznate sa najvažnijom terminologijom i filozofijom koja stoji iza njih.

Žena pokazuje pravu cenu mode tako što gleda u etiketu haljine na kojoj piše "100% organsko"

Šta je održiva moda?

Žena drži parče tkanine iz fer proizvodnje u krem boji

Održiva moda se često koristi kao sinonim za ekološku ili organsku modu. To može da bude slučaj, ali nije nužno ograničeno na ekološki prihvatljiv tekstil, a i često ide ruku pod ruku sa etiketama kao što su veganska odeća i odeća koja se ne ispituje na životinjama. Ponekad se proizvodi od recikliranih vlakana ili apciklirane odeće, ali kada se pravi od nule, održiva moda se pravi u skladu sa određenim smernicama1, koje ograničavaju upotrebu pesticida, herbicida i toksičnih boja. Međutim, to što neki odevni predmet ima ekološku etiketu ne znači da je nesumnjivo dobar za životnu sredinu. Većina nas je svesna toma da je brza moda jedna prljava industrija2, ali čak i ekološka moda može da doprinosi zagađenju okeana. Mikroplastika iz sintetičkih vlakana dospeva do plovnih puteva, i zbog toga postoji dobra šansa da zapravo jedemo sopstvenu odeću3. Koristite GUPPYFRIEND vreću za pranje kako biste sačuvali prirodu i okeane od štetnih posledica svoje odeće, od fabrike do pranja.

Prava cena održive mode – uticaj mode na životnu sredinu. Fokusira se na probleme poput zagađenja izazvanog proizvodnjom, nečistoća u vodi od pranja i smeća koje pravi bačena odeća.

Šta je etična moda?

Brza moda podrazumeva pronalaženje bolje ravnoteže između onoga što želimo i načina na koji to proizvodimo. Ona objedinjuje želju za eliminacijom ljudske patnje i eksploatacije iz proizvodnog lanca4. Pokret pravedne trgovine pruža podršku proizvođačima iz nerazvijenih zemalja kako bi se osigurale poštene nadnice i zaštita prava radnika. Takođe promoviše sistemske promene koje radnicima omogućavaju veći autoritet, kao i metode proizvodnje koje umanjuju uticaj na životnu sredinu i povezuju ih sa održivom modom. Ekološki proizvedena odeća je dobra za planetu – preciznije rečeno, smanjuje uticaj mode na životnu sredinu u zemljama u kojima se uzgaja pamuk, farba džins, a radnici dolaze u kontakt sa hemikalijama koje se koriste u tekstilnoj proizvodnji.

Žena učestvuje u pokretu spore mode tako što šije

Prava cena etične mode – uticaj mode na ljude koji je proizvode. Fokus je na pitanjima kao što su izrabljivačke nadnice, nebezbedni radni uslovi i ekonomske nejednakosti između zemalja proizvođača i potrošača.

Šta je spora moda?

Spora moda je sveobuhvatni pojam za sve ove pokrete. Ona podrazumeva održivost u modnoj industriji, ali i nešto u čemu svi možemo da učestvujemo. Samo je potrebno da povežemo stvari.

Spora moda ima za cilj da poveća društvenu svest među svim učesnicima modnog lanca – od dizajnera do potrošača – kako bi postali svesniji stvarne cene tekstilne industrije5, koju plaćaju radnici, zajednica i životna sredina. 

Mi koji učestvujemo u konzumaciju odeće takođe možemo da doprinesemo promenama.  Umesto da kupujemo odeću koja se masovno proizvodi, zašto ne bismo dali novi život staroj odeći? Fokusirajte se više na kvalitet nego na kvantitet – odeća boljeg kvaliteta traje duže, a pokušajte da kupujete samo odeću koja vam se stvarno sviđa (i koja vam treba!). Naposletku, budite pažljivi prema svojoj odeći i ona će vas nagraditi tako što će trajati duže.

„Procenjuje se da u našim okeanima završi osam miliona tona plastike svake godine, što je jednako 15 kesa namirnica punih plastike na svaki metar obale u svetu.“ Bernard Merks, suosnivač organizacije Waste Free Oceans

5 saveta za produženo trajanje odeće (i manje zagađenje mikroplastikom)

 1. Kod hladnog pranja su manje šanse za oslobađanje plastičnih vlakana.
 2. Perwoll proizvodi su bolji prema odeći.
 3. Napunite veš mašinu i koristite niže brzine centrifuge.
 4. Bolje sušite na vazduhu, umesto u sušilici.
 5. Perite odeću od flisa izvrnutu u posebnim vrećama za pranje.

Koliko su spori vaši modni izbori?

Drvo sa izborima koje pomaže da utvrdite koliko ste brzi i kako možete da se prebacite na sporu modu

Image credits:
Header image: Getty Images
Image of clothes rack with 100% Organic tag: Fotolia
Image of woman holding elegent piece of fabric: Stocksy
Image of woman pinning fabric: Stocksy

Izvori:
Održiva odeća: Praktični vodič za veću izdržljivost i kvalitet odeće
Nova tekstilna industrija: Izveštaj o redizajniranju budućnosti mode
Odeća nam je napravljena od plastike više nego ikad 
Etična moda: Rečnik održivosti
Prava cena brze mode

Povezani članci

 • Kviz: Zadržati ili baciti?

  Baciti ili ne, pitanje je sad. Spremni ste za odgovor?

 • Kako da usporite korak (moda)

  Vaš laki lokalni vodič za razumevanje pokreta spore mode

 • Džins – ultimativni džetseter

  Zapanjujuća statistika iza proizvodnje farmerki

 • Odeća bez granica

  Tri projekta spore mode za koja morate da znate

 • Prekretnice spore mode

  Fascinantna istorija spore mode