Skip to Content
Dve mlade žene svesne životnog ciklusa proizvoda brze mode nose teksas jakne spore mode

Brze farmerke – ultimativni džetseter

Na prvi pogled možda deluje kao da vaša kolekcija farmerki nema mnogo zajedničkog sa Liz Tailor ili avionom A320 – ali isitna je sasvim drugačija. Sva tri su poznati po putovanjima i dugotrajnim ekspedicijama. Da li vas zanima koliko tačno sveta suproputovale vaše farmerke? Pročitajte tekst i sve će vam se kasti.

Predgovor: udaljenost i brza moda – komplikovana stvar

Sama prirodan brze mode je pomalo manična. U nastojanju da pruži najpopularnije stilove, u najkraćem mogućem vremenu i po najnižim cenama, brza moda je u večitoj trci sa različitim rokovima. Nusproizvod sve te žurbe je to što sitni detalji – kao što je poreklo materijala – mogu da promaknu. Naime, često se dešava da dok bale pamuka koje se koriste u proizvodnji farmerki stignu u fabriku, nije lako prepoznati odakle su stigle. To je zbog toga što se pamuk sa većeg broja farmi – često iz više zemalja – meša pre nego što stigne do prve faze procesa proizvodnje farmerki. 

Ono što dodatno komplikuje stvari su svi drugi elementi koji doprinose načinu izrade farmerki. Komadi kao što su elastin, sintetičke boje, nitne, dugmad i rajsferšlus okupljaju se sa svih krajeva sveta kako bi u mešavinu dolili više geografske neodređenosti. Posledično, na taj veliki dan kada se prvi put pojave u  prodavnici, prosečni par brzih farmerki jedva da zna odakle je potekao, a kamoli koliki put je prešao.

Statistika brzih farmerki

Zbog složenosti proizvodnog procesa, pređeni put nije lako odrediti. Međutim, postoji nekoliko brojki koje bliže opisuju putanje koju brze farmerke pređu tokom svog životnog ciklusa.

Par farmerki brze mode, koji je najverovatnije prešao čak do 60.000 kilometara u toku procesa proizvodnje

Osnove proizvodnje džinsa

Hajde da počnemo sa 14.000 kilometara1. To je put koji pređe prosečan par brzih farmerki ako ispratimo jednu balu pamuka sa farme do postupka proizvodnje farmerki i prodavnice. To je okvirni ekvivalent udaljenosti koju prosečan Evropljanin godišnje pređe – ali daleko je od precizne slike.

Još malo o procesu proizvodnje džinsa

Ako u proračun uđe pamuk sa svih farmi koje učestvuju u proizvodnju farmerki, brojka se gotovo duplira. Ubacite sintetičku indigo boju – koja putuje iz Nemačke2 – i brojka se uvećava za najmanje 4.000 kilometara. Džins koji se rasteže – uključujući vaše omiljene uske farmerke – zahteva elastin i dodatnih 18.000 kilometara, pošto se većina takvog džinsa proizvodi u Brazilu.

Detalji brze mode

Bakarni dugmići, nitne, patentni zatvarači, pamučni šavovi i dodatna tkanina za džepnu postavu moraju da se nabave iz dalekih krajeva. Istovremeno, plavućac se donosi čak iz Turske da bi se postigao moderni izgled iznošenih farmerki2. Na kraju, čak 15 zemalja može da bude uključeno u pravljenje jednog para farmerki, a ako ih je više, njihov broj može da bude i veći3. Nije lako precizirati tačnu cifru, ali ona sigurno prelazi mnogo više od 60.000 kilometara – što je put koji peđe jedan od najčešćih evropskih aviona tokom nedelju dana neprekidnih letova4.

Brze farmerke su delo brojnih ruku

Žena šije par farmerki, koje prođu kroz hiljade ruku tokom proizvodnje

Osim što se šetka po svetu različitim vidovima prevoza, vaš džins takođe prođe više ruku od diplomate na globalnom kongresu. Budući da je proizvodnja farmerki i dalje u velikoj meri zavisna od fizičkog rada, brze farmerke dolaze u kontakt sa velikim brojem ljudi tokom svog životnog ciklusa. Od poljoprivrednika do vozača i radnika u fabrici do prevoznika i menadžmenta; čak i po najkonzervativnijim procenama, više od 2.000 ruku dodirne samo jedan par farmerki – au svetu se proda i 1,2 milijarde njih širom sveta svake godine5. Ovo su nepobitne činjenice koje treba uzeti u obzir.

Farmerke za razmišljanje

Posle svog rada koji prođu, većina brzih farmerki ne preživi više od dve godine u prosečnom evropskom ormaru. Štaviše, za vreme koje vam je bilo potrebno da pročitate ovaj članak, više od 300.000 kilograma tekstila bačeno je u đubre širom Evrope6. Upravo zbog toga je održiva moda važna i zato treba da razmislite o konceptu #RethinkFashion.

Image credits:
Header image: Stocksy
Close-up image of back pocket of jeans with pencils sticking out: Stocksy
Close-up image of jeans being sewed: Getty Images


Izvori:
1. Podaci su dobijeni na osnovu kombinovanja izvora, uključujući:
The Supply chain for jeans: assessing transport and energy consumption
(Lanac snabdevanja farmerkama: procena transporta i potrošnje energije)
(Michael Browne, Julian Allen, Transport Studies Group, University of Westminster, London, UK)
Energy Consumption in the UK Jeans Supply Chain
(Potrošnja energije u britanskom lancu snabdevanja farmerkama)
(Transport Studies Group, University of Westminster)

2. The Geographies of Fashion: Consumption, Space, and Value (Geografija mode: potrošnja, prostor i vrednost)
(Louise Crewe)
3. Izrada jednog para farmerki može da uključuje do 15 zemalja
4. 58.000 milja i 46 letova: jedna nedelja u fantastičnom životu modernog aviona
5. Analiza tržišta farmerki
6. Problemi modne industrije na prvi pogled

Povezani članci

 • Kviz: Zadržati ili baciti?

  Baciti ili ne, pitanje je sad. Spremni ste za odgovor?

 • Spora moda i pravedna trgovina

  Šta podrazumevaju svesni izbori i popularna terminologija

 • Kako da usporite korak (moda)

  Vaš laki lokalni vodič za razumevanje pokreta spore mode

 • Odeća bez granica

  Tri projekta spore mode za koja morate da znate

 • Prekretnice spore mode

  Fascinantna istorija spore mode