Skip to Content
Žena kupuje fer modu

Kako da usporite – ultimativni vodič za sporu modu

Da li ste se nekad zapitali šta predstavlja pokret spore mode? Ovde ćete saznati kako je pokret započeo, ko učestvuje u njemu i šta taj termin zapravo znači.

Šta je spora moda?

Spora moda je dizajniranje, proizvodnja i konzumacija odeće na svesniji, održiviji način. Baš kao što modna industrija više ne može da ignoriše svoju društvenu odgovornost, tako i mi kao potrošači takođe treba da primenimo svesniji pristup načinu kupovine, upotrebe i odlaganja odeće. Prošli su dani kada smo mogli da kupujemo radi same kupovine, da popunjavamo garderobere jeftinim i veselim odevnim komadima i da ih odložimo posle nekoliko nošenja – sada previše znamo o tome kako se proizvode i o značajanom uticaju koje modna industrija ima na životnu sredinu.

Kreatorka spore mode šije održivu odeću

Spora moda – odgovor na brzu modu

Spora moda je reakcija na brzi pristup koji modna industrija primenjuje već godinama. Tamo gde brendovi brze mode snose odgovornost za eksploataciju jeftine radne snage širom sveta i primenu proizvodnih postupaka koji‚ nanose štetu ekosistemu1, spora moda je posvećena pažljivom, održivom pristupu životnoj sredini koji je usmeren na budućnost. Kako je savetnica za tekstil i spisateljica Kejt Flečer napisala 2007. godine, „Poenta brze mode nije zapravo u brzini, već je u pohlepi – prodati više i zaraditi više novca.” Brza moda se često raspada posle nekoliko pranja i zbog toga mora stalno da se kupuje; poenta spore mode je u kupovanju manje komada boljeg kvalitea, dobrom održavanju i dužem trajanju.

Ko sve učestvuje?

Naličje pamučnog džempera spore mode

Modna industrija reaguje na sve veću svest među potrošačima2. Ne samo da novi etični modni brendovi zauzimaju održivi pristup izradi odeće, već se i vodeće svetske marke polako, ali sigurno preusmeravaju na održivost. Veliki broj njih se prilagođava želji – i potrebi – za sporom modom tako što koristi lokalne prirodne materijale, resurse i radnu snagu i preduzima intenzivnije aktivnosti da smanji otpad2. Ključno je to što je fokus sada na kvalitetu i održivosti, a ne na privlačenju potrošača najnižim mogućim cenama.

Kako mogu da doprinesem sporoj modi?

Sada je najbolji trenutak da usporimo tempo – pa zašto ne bismo? Sledi spisak jednostavnih stvari koje možete da uradite da biste pozitivno doprineli sporoj modi:

 • Dobro se zagledajte u svaki komad odeće koji posedujete. Uvek imajte na umu da stvari koje imate treba da budu ili korisno ili lepe, ili da imaju sentimentalnu vrednost! 
 • Razvrstajte odeću u onu koja vam je draga, onu koju ponekad nosite i onu koju nikada ne nosite i nikada nećete. Zadržite ono što volite, a poklonite ono što ne volite. Odeća koju nosite ponekad je teža za rasvrstavanje, ali naterajte sebe da je sortirate u druge dve gomile. E sad â da li vam zaista treba još odeće? Budite iskreni. Ako je tako, kupujte odeću dobrog kvaliteta od prirodnih materijala – neće promeniti oblik prilikom pranja i trajaće duže. 
 • Proverite etiketu da biste videli gde je odeća napravljena – da li je prešla hiljade kilometara da bi došla do vašeg ormara?
 • Ograničite broj sličnih predmeta koje posedujete – koliko sivih majica vam zaista treba? 
 • Skidajte fleke i popravljajte rupe (morate sami, neće vam to uraditi niko drugi). 
 • Koristite odgovarajući visokokvalitetni deterdžent za veš – ovo je ključno za trajanje odeće. 
 • Iznad svega, volite svoje stvari, uživajte u njihovom nošenju, a kada postanete ravnodušni na njih – poklonite ih nekome koga će obradovati.
Grafika koja prikazuje uticaj brze mode i razloge za prilagođavanje navika sporijem modnom stilu života

Image credits:
Header image: Stocksy
Image of woman sewing in studio: Getty Images
Image of clothing material tag: Gettty Images
 
Izvori:
1. Prava cena brze mode
2. Analiza industrije brze mode

Unošenje promena nije uvek jednostavno niti lako. Znamo to. I Perwoll je na putu održivosti. Pročitajte više o tome ovde.

Povezani članci

 • Kviz: Zadržati ili baciti?

  Baciti ili ne, pitanje je sad. Spremni ste za odgovor?

 • Spora moda i pravedna trgovina

  Šta podrazumevaju svesni izbori i popularna terminologija

 • Džins – ultimativni džetseter

  Zapanjujuća statistika iza proizvodnje farmerki

 • Odeća bez granica

  Tri projekta spore mode za koja morate da znate

 • Prekretnice spore mode

  Fascinantna istorija spore mode