Skip to Content

Deterdžent za sportsku odeću: pravilno pranje funkcionalne i sportske odeće

Ljubitelji sporta znaju da je kod sportske odeće važno da materijali budu lagani, prozračni i elastični. U sportovima na otvorenom otpornost na vodu i vetar takođe igra odlučujuću ulogu. Da biste što duže uživali u funkcionalnosti kvalitetne sportske odeće, potrebno je da vodite računa o efikasnom čišćenju koje istovremeno štiti osetljiva vlakna. Rešenje su specijalni deterdženti za sportsku odeću - na primer Perwoll. Oni efikasno čiste znojavu sportsku odeću i održavaju materijal.

Kakav efekat imaju deterdženti za sportsku odeću?

Specijalizovana odeća za sportiste i aktivne ljude postaje sve sofisticiranija. Veštačka funkcionalna vlakna odavno su zamenila čist pamuk kada je u pitanju lagana sportska odeća koja se brzo suši. Odeća za trčanje ili bavljenje sportom na otvorenom, na primer, često je delimično ili potpuno napravljena od poliestera, koji u kombinaciji sa elastinom omogućava veliku slobodu kretanja i brzo se suši. Specijalni sportski deterdženti kao što je Perwoll Sport Active Care temeljno čiste odeću, oslobađaju je od mirisa znoja i istovremeno je efikasno štite. S druge strane, koristeći druge proizvode kao što je običan deterdžent za pranje, rizikujete da oštetite pozitivne funkcije sportske odeće – uključujući zaštitu od vlage i vetra, slobodu kretanja i fleksibilnost, kao i prozračnost.

Pranje sportske odeće: Pravilna primena deterdženta

Pored izbora pravog deterdženta za sportsku ili funkcionalnu odeću, i drugi aspekti igraju odlučujuću ulogu u održavanju sportske opreme. Pridržavajte se ovih saveta kako biste svoju sportsku odeću što je duže moguće održali funkcionalnom:

Učestalost pranja: Operite sportsku opremu nakon svake upotrebe. Pri tome, to ne mora uvek da bude na nekom programu pranja u mašini za pranje veša. Ako ste nedavno dobro oprali odeću, dovoljno je brzo ručno pranje. Brižljivo operite odeću deterdžentom da biste smanjili miris znoja u sportskoj odeći. Nakon tri do četiri ručna pranja, već bi trebalo da ponovo upotrebite mašinu za pranje veša. Koristite kratak program pranja sa niskom temperaturom i malom brzinom centrifuge kako ne biste oštetili vlakna. Neke moderne mašine za pranje veša imaju i posebne programe za sportsko pranje.

Temperatura pranja: Većina sportske i funkcionalne odeće ne može da podnese visoke temperature pranja. Međutim, većinu odevnih predmeta možete bezbedno da perete na 30 stepeni Celzijusa. Ako ste u nedoumici, pročitajte etiketu sa uputstvima za održavanje. Ona pruža informacije o posebnim karakteristikama koje treba uzeti u obzir prilikom pranja odeće. Na taj način izbegavate rizik da ponekad prilično skupu sportsku odeću učinite neupotrebljivom.

Sušenje: Ne stavljajte svoju sportsku odeću u mašinu za sušenje veša. Obično su temperature mašine za sušenje veša previsoke za osetljiva membranska vlakna. Bolje je da sportsku opremu sušite na vazduhu, to je nežnije.

Koji deterdžent je najbolji za funkcionalnu odeću?

Za funkcionalnu ili sportsku odeću uvek koristite tečni sportski deterdžent kao što je Perwoll Sport Active Care. On brižljivo čisti znojavu i zaprljanu sportsku odeću i istovremeno čuva visokokvalitetna vlakna. Pored toga, neutrališe loše mirise i daje vašoj odeći divnu svežinu. Posebno je dizajniran za svojstva sportske i funkcionalne odeće. Na primer, ovaj deterdžent štiti membransku odeću i obezbeđuje da funkcionalni tekstil ostane otporan na vetar i vodu što je duže moguće. U zavisnosti od vrste tekstila, izbor specijalnog deterdženta nije sve što možete da učinite za svoj tekstil. Pored toga, redovno osvežavajte impregnaciju sredstvima za impregnaciju. Najzad, često nošenje i pranje odeće vremenom narušava njenu zaštitnu funkciju.

Savet: Kao i za sportski tekstil, postoji pravi deterdžent i za svaki drugi odevni predmet. Na primer, testirajte Perwoll Wool & Delicates za vunenu odeću ili Perwoll Care & Refresh za sve mešovite i sintetičke tekstile.

Povezani članci

  • Simboli za pranje

    Šta znače simboli na etiketama na odeći

  • Pranje donjeg veša – vodič

    Reći ćemo Vam kako da čak i fini donji veš posle nekoliko pranja izgleda kao nov!