Skip to Content

Pranje donjeg veša – vodič

Potkošulje od fine svile, bokserice od organskog pamuka i grudnjaci od čipke – ono što dolazi u direktan dodir sa našom kožom trebalo bi da bude izuzetno kvalitetno, meko i prozračno. Međutim, ovi materijali su obično najosetljiviji, a donji veš se posebno često pere. Odaćemo vam tajnu u vezi sa tim kako se postiže novi izgled delikatnog donjeg veša čak i nakon nekoliko pranja.

Pranje donjeg veša: potreban je instinkt

Prilikom pranja donjeg veša suočavamo se sa nekoliko izazova:

Budući da on dolazi u direktan dodir sa kožom, ciklus pranja mora temeljno da ukloni ne samo znoj i mrlje, nego i bakterije.

Pamučni donji veš za svakodnevnu upotrebu ili delikatni komadi od čipke – raspon donjeg veša je širok, a različiti komadi zahtevaju različite uslove. Stoga pranje u mašini za pranje veša nije prikladno za svaki komad.

Nastojimo da najučestalije peremo donji veš: bokserice i gaćice menjamo svakoga dana, a grudnjake najčešće nakon četiri do pet nošenja. Prema tome, u poređenju sa ostalom odećom, donji veš prođe kroz najviše okretaja mašine za pranje veša. Kako bi trajao što duže, pranje bi uprkos temeljnosti trebalo da bude što nežnije.

Pranje donjeg veša – materijal je značajan

Pravilno tretiranje u svakom pojedinačnom slučaju uveliko zavisi od materijala. Posebno u slučaju gaćica i grudnjaka, etikete sa uputstvima za pranje često se odrezuju zbog udobnosti nošenja. U tim slučajevima trebalo bi da se držite uputstava u nastavku po pitanju temperature i ciklusa pranja:

Bokserice, gaćice i potkošulje od pamuka moguće je jednostavno prati u mašini za pranje veša. Za obojene komade izaberite temperaturu od 40 do 60 °C, u zavisnosti od stepena zaprljanosti i upotrebite prikladni deterdžent za pranje sa zaštitom boja. Pamučan beli donji veš može i da se skuva, ali čak i u tom slučaju je najčešće dovoljna temperatura od 40 do 60 °C.

Osetljiviji tekstili od viskoze ili čipke nisu tako otporni: za njih bi trebalo postaviti temperaturu na 40 °C i ciklus pranja za osetljivi veš, kao i upotrebljavati odgovarajući blagi deterdžent. Da biste se pobrinuli da su sve bakterije i neprijatni mirisni pouzdano uklonjeni, potrebna su posebna higijenska sredstva za ispiranje. Ona imaju antibakterijski učinak ili neutrališu neprijatne mirise. Međutim, kada se radi o tako osetljivom donjem vešu, mašina za sušenje uvek mora da ostane tabu.

Posebno kada se radi o delikatnim tkaninama – poput donjeg veša od čiste svile – potrebno ih je prati ručno. U tu svrhu odevni predmet nekoliko minuta potapajte u mlakoj vodi sa malo (antibakterijskog) tečnog deterdženta. Zatim ga isperite čistom, hladnom vodom i ostavite da se suši na vazduhu, po mogućnosti položen na peškir.

Funkcionalan i sportski donji veš zahteva poseban tretman kako bi postao čist i kako bi zadržao svoja svojstva upijanja znoja i uravnotežavanja temperature. Vodoodbojna membrana sportskog donjeg veša ostaće netaknuta pri niskim temperaturama, niskoj brzini i uz upotrebu deterdženta za sportsku odeću.

Omekšivač za veš nema veze sa sportskim donjim vešom. Međutim, kada perete običan donji veš, omekšivač za veš će ga učiniti udobnijim za nošenje, pogotovo ako je pamučan.

Pranje donjeg veša – posebne karakteristike koje je potrebno uzeti u obzir

Grudnjaci se takođe najčešće mogu prati u mašini za pranje veša – temperatura od 30 do 40 °C sasvim je prihvatljiva. Međutim, grudnjake ne bi trebalo stavljati u bubanj bez zaštite: kada se radi o grudnjacima sa žicom, posebna mrežica za veš spriječiće da se držači od žice olabave i oštete mašinu za pranje veša ili druge odevne predmete. Zakopčajte grudnjak pre ciklusa pranja. Izvezen donji veš ili donji veš sa printom takođe se može staviti u mrežicu za veš i takođe bi trebalo da se okrene naopako – tako se složeni ukrasi štite od oštećenja i trošenja.

Povezani članci

  • Perwoll Renew Wool

    Za kašmirski mekan osećaj vunene garderobe, zaštitu od ućebavanja i očuvan oblik.

  • Simboli za pranje

    Šta znače simboli na etiketama na odeći

  • Pranje viskoze – kako održati oblik omiljenih odevnih predmeta

    Šta je viskoza? Svi imamo bar jedan odevni predmet od viskoze, ali šta je zapravo viskoza?