Mlada žena koja se šeta poljem lavande, nosi slameni šešir i prozračnu žutu haljinu.

Pranje viskoze – kako održati oblik omiljenih odevnih predmeta

Viskoza je prijatna na koži. Ovaj dragoceni materijal svetluca poput pliša i odgovara gotovo svakom modnom trendu – nezavisno od toga da li se radi o haljinama ili pantalonama, lepršavim maramama ili šarenim košuljama. Međutim, kako ispravno prati viskozu i očuvati njen sjaj? To nije tako jednostavno budući da se radi o osetljivom materijalu.

Kratki uvod u materijale – šta je to tako posebno kod viskoze?

Za razumevanje ispravnog pranja viskoze važno je poznavati njena svojstva. Viskoza, koja se takođe naziva veštačka svila, kombinovani je proizvod: napola je prirodan, napola hemijski. Viskoza se dobija iz celuloze koja se hemijski obrađuje.

Kako se pere viskozna tkanina?

Viskoza je osetljiva, lako se gužva i skuplja. Stoga je važno izabrati odgovarajuću temperaturu i prikladni deterdžent. Međutim, ponekad nije potrebno pridržavati se svakog ograničenja prilikom pranja viskozne tkanine, posebno kada je odevni predmet izrađen od više materijala.

 • Budući da se viskoza lako skuplja, ona podnosi samo niske temperature, do 40 °C. Ovoga se treba pridržavati ako perete košulju od viskoze, kao i bilo koji drugi odevni predmet.
 • Ako ne želite da rizikujete, izaberite nižu temperaturu i perite viskozu pri temperaturi od 30 °C. Ako niste sigurni, proverite etiketu za održavanje.
 • Da biste zaštitili materijal, preporučuje se da bubanj ne napunite više od dve trećine.
Detaljni prikaz etikete za održavanje na odevnom predmetu od 100% viskoze.
Uz pravilnu negu vaši omiljeni odevni predmeti od viskoze dugo će ostati prekrasni.
 • Patentni zatvarači, ukrasi i drago kamenje mogu da uzrokuju oštećenja i nastanak mrlja. Zato je bolje da se odevni predmeti peru odvojeno.
 • Ponekad se preporučuje pranje viskoze u hladnoj vodi, na primer, kada se radi o viskoznnim maramama. Najbolje je upotrebljavati deterdžent koji je prikladan i za vunu. Kako bi se očuvao oblik i prozračnost vaše marame, bilo bi dobro da se suši u vodoravnom položaju i da se pegla pri niskoj temperaturi i prekrivena tkaninom.
 • Viskozi šteti neispravan način nege. Ako se odevni predmet skupio, ponovno ga operite pri temperaturi od 40 °C ili ga natapajte u vodi sa nežnim sredstvom za negu kose za bebe. Tako će vlakna omekšati i moći ćete da vratite njihov prvobitni oblik.

Mašina za sušenje se ne sme koristiti

Zahvaljujući svojoj strukturi viskoza se vrlo lako gužva i odevni predmeti od ovog materijala nisu prikladni za sušenje u mašini za sušenje. Najbolje je da se okače na vešalici i suše na svežem vazduhu. Nemojte nikada da stavljate ovu tkaninu na radijator: uz visoku temperaturu postoji rizik od skupljanja. Da bi vaši viskozni odevni predmeti bili glatki nakon pranja, počnite da ih peglate pre nego što se u potpunosti osuše. Peglajte ih tako da ih stavite ispod vlažne tkanine. Za to je prikladna i parna pegla.

Zašto se moja majica skupila?

Neobično stanje odevnog predmeta od viskoze nakon što ga izvadite iz mašine za pranje posle prvog pranja nešto je što vam se zasigurno dogodilo. Tkanina je izgledala kao da je tvrda poput kartona. Ne brinite: ne morate da reciklirate svoj odevni predmet. Možda ste primetili da tokom sušenja tkanina ponovno postane meka i da nakon peglanja ponovno poprimi svoju izvornu teksturu.

Koji su deterdženti prikladni za viskozu?

Proverite da li deterdžent funkcioniše i pri niskim temperaturama tako da vaša viskozna odeća bude zaista čista. Blagi deterdžent prikladan je za osetljiva vlakna. Najbolji izbor bi bio tečni deterdžent poput deterdženta Wool & Delicates kompanije Perwoll koji čuva intenzitet boja.

Da li viskoza može da se pere pri temperaturi od 60 °C?

To zavisi od vrste viskoze. Na primer, modalna se sastoji od vlakana bukve i ispletena je na drugačiji način. Prednost: tkanina se brže suši i otporna je na toplotu. Stoga se posteljina, tekstili za domaćinstvo i čaršavi često izrađuju od modalne, koja se može i kuvati. Isto važi i za tkaninu Lyocell, koja se dobija od eukaliptusa i popularno se koristi za izradu letnjih haljina i donjeg veša.

Povezani članci

 • Perwoll Renew Color

  Očuvajte intenzitet šarene odeće i zaštitite je od izbleđivanja.

 • Simboli za pranje

  Šta znače simboli na etiketama na odeći

 • Kako Perwoll sprečava ćebanje i izbleđivanje

  Dugotrajno sjajan, lep izgled: Saznajte kako da sa Perwoll Renew & Repair sprečite piling i dugo sačuvate lep izgled Vaše odeće.