Skip to Content

Kako Perwoll sprečava ćebanje i izbleđivanje

Kako Perwoll sprečava ćebanje i izbleđivanje da bi vaša odeća dugotrajno izgledala kao nova

Ćebanje i izbleđivanje nisu poželjno svojstvo odevnih predmeta. Da biste saznali šta možete da učinite da vaša odeća što duže izgleda kao nova, razgovarali smo sa stručnjacima za tekstil kompanije Perwoll:

 • Šta su zaista ćebanje i izbleđivanje?
 • Kako proizvodi Perwoll Renew & Repair mogu da spreče ćebanje i izbleđivanje?
 • Šta još mogu da učinim da moja odeća ostane što dugotrajnija?

Odgovori:

Šta uzrokuje izbleđivanje i ćebanje?

Na prvi pogled se čini da je teško da su te dve pojave povezane, ali one imaju mnogo toga zajedničkog. Sagledajmo detaljnije:

Ćebanje

Poznato i kao „kakve su to iritantne grudvice na mom puloveru?” – Ćebanje je nastanak čvorića zbog kojih površina poprima grubi izgled. Do ćebanja dolazi iz dva razloga:

 1. Priroda
  Svi tekstili stvaraju grudvice – neki više od ostalih. To većinom zavisi od fizičkih svojstava samih tekstila. Obično tekstili sa dužim vlaknima sadrže manje završetaka i stoga nastaje manje grudvica. Pletene tkanine, posebno široko pletene, sadrže kraća vlakna pa su zbog prostora između ukrštanja prediva osjetljivije. 
 2. Nega
  Nega odeće je drugi važan aspekt. Jednostavno rečeno: što je odeća više izložena trenju, to je veća mogućnost nastanka čvorića ili ćebanja. Međutim, to se ne može izbeći – do trenja dolazi uvek kada se krećete, dok hodate ili kad dodirujete odeću. Osim toga, pomeranje u mašini za pranje i mašini za sušenje veša takođe pospešuje nastanak ovog problema.

Izbleđivanje

Nakon nekoliko nošenja može se primetiti da boja vašeg odevnog predmeta izgleda manje živopisno nego pre. Do toga dolazi iz dva razloga:

 1. Gubitak boje
  Učestalo pranje, posebno pri visokim temperaturama, može uzrokovati puštanje boje. Pored toga, na nekim tekstilima je posebno teško očuvati boju. Na primer, boje na prirodnim vlaknima poput pamuka uopšteno nisu tako postojane kao na sintetičkim materijalima. 
 2. Ćebanje
  Izbleđivanje uzrokovano ćebanjem? To je čista fizika! Obojeni tekstili izgledaju najbolje kada je površina vlakana savršeno ravna, što im omogućava najbolji mogući način refleksije svetlosti. Spomenuto ćebanje ne samo da stvara čvoriće, nego omekšava završetke vlakana koji strče na površini tekstila. Ti završeci vlakana omogućavaju prelamanje i raspršivanje svetlosti koja pada na tekstil i reflektovanje u različitim smerovima. Ljudsko oko takve tekstile percipira kao izblijedjele, odnosno, izgledaju kao da su poprimili sivkastu primjesu. 

Kako vam deterdžent Perwoll Renew Advanced može pomoći?

Odlično pitanje! Kada se radi o pilingu i izlijeđivanju, inovativna formula deterdženta Perwoll Renew & Repair istovremeno nudi dvije pogodnosti: s jedne strane, formula Repair Complex pomaže ukloniti olabavljena vlakna te zaglađuje razlomljena vlakna – za blistave površine i optimalni lom svjetlosti. Na taj način ne samo da se sprječava piling, nego se dovodi do živopisnijiih, intenzivnijih boja. S druge strane, posebni polimeri u formuli pomažu spriječiti diskoloraciju tijekom pranja te tako ne samo da omogućuju istinsko očuvanje boje, nego i pružaju dobro poznati osvježavajući učinak koji deterdženti tvrtke Perwoll ostavljaju na boje.

Sedam najvažnijih savjeta za sprječavanje pilinga i izblijeđivanja

Dakako, postoji još nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste osigurali da vaša odjeća dugotrajno izgleda kao nova:

 1. Uvijek pažljivo pročitajte upute za pranje i etikete na odjevnim predmetima te ih se pridržavajte.
 2. Prije pranja okrenite odjeću naopako kako biste zaštitili površinu tekstila od prekomjernog trenja.
 3. Zajedno perite slično obojenu odjeću kako biste izbjegli prelaženje boje.
 4. Upotrebljavajte maramice za skupljanje boje koje upijaju višak boje.
 5. Ako je to moguće, upotrebljavajte osjetljivi program ili program ručnog pranja.
 6. Rublje je najbolje sušiti u sjeni. Neki se tekstili postupno uništavaju pri izlaganju UV zračenju koje sadrži sunčeva svjetlost, što također pridonosi izblijeđivanju.
 7. Pletene pulovere ne bi trebalo ovjesiti da vise opušteno. Umjesto toga, pažljivo ih složite kao da ih spremate u ormar.

Image credits:
Header image: © Fotalia
Image one: © Stocksy
Image two: © GettyImages
Image three: © Stocksy

Povezani članci

 • Perwoll Renew Color

  Očuvajte intenzitet šarene odeće i zaštitite je od izbleđivanja.

 • Simboli za pranje

  Šta znače simboli na etiketama na odeći

 • Deterdžent za vunu: nježno pranje vune i osjetljivog rublja

  Zašto je deterdžent za pranje veša tako važan za vunu i fine tkanine?