Skip to Content
Mlada žena odevena u krzneni prsluk stoji na stanici metroa.

Pranje veštačkog krzna – očuvanje dugotrajnog lepog izgleda

Veštačko krzno estetski je privlačno i često se teško razlikuje od pravog krzna. Odeća i dodaci izrađeni od ovog materijala vrlo su popularni: sve je više modnih marki koje dizajniraju komade koji izgledaju kao krzno samura, nerca ili činčile i ne samo da su vizuelno privlačni, nego su održivi i etički ispravni. Ali šta treba preduzeti kada je vašem omiljenom odevnom komadu potrebno čišćenje? Da biste dugotrajno očuvali odličan izgled svoje odeće ili ukrasa za dom izrađenih od te paperjaste tkanine, važno je da znate kako da perete veštačko krzno.

Od čega je zaista izrađeno veštačko krzno?

Kao što i sam naziv nagoveštava, ovaj se materijal proizvodi na veštački način. Poput somota i pliša, on spada u kategoriju tkanina sa florom. Posebne karakteristike ove vrste tkanine: kako bi materijal imao trodimenzionalnu strukturu, sistem od tri osnovne niti integrisan je tokom proizvodnje, čime se postiže flora na odgovarajućoj strani. Dok je osnova tkanina obično izrađena od pamuka, za flor se upotrebljava sintetičko predivo, na primer od poliestera. Ono je utkano u osnovnu tkaninu tako da se na strani potpore formiraju petlje. U sledećem koraku proizvodnje se one razrezuju, pročeščljavaju u smeru prema gore i skraćuju prema potrebi. Da bi se sprečilo razdvajanje flora, na poleđinu tekstila nanosi se elastično lepilo. Zahvaljujući tome veštačko krzno nudi beskonačno mnogo mogućnosti dizajna. Veštačko krzno može da bude meko poput vate ili plišano poput plišanog mede. Da bi se održao takav izgled, važno je pridržavati se pravila pranja veštačkog krzna.

Čišćenje veštačkog krzna – najvažniji saveti

Postoji više načina čišćenja veštačkog krzna: može se prati u mašini za pranje veša, a može se prati i ručno. Najbolje je pratiti preporuke proizvođača na etiketi za održavanje.

 • Pre početka ciklusa pranja okrenite tekstil naopako. To će zaštititi plišani materijal.
 • Ako odlučite da perete uveštačko krzno u mašini za pranje veša, izaberite nežni ciklus temperature do najviše 30 °C. Ne zaboravite da bi čak i temperatura od 60 °C mogla da uzrokuje nepovratnu deformaciju tkanine.
 • Smanjite brzinu okretaja i preskočite centrifugiranje. Ovaj delikatan materijal će vam biti zahvalan.
 • Kada vadite odevni predmet ili dodatak od veštačkog krzna iz mašine za pranje veša nakon ciklusa ispiranja, umotajte ga u deblji peškir i zarolajte ga napred-nazad nekoliko puta. Tako će peškir da upije tečnost.
 • Nakon toga protresite komad da se veštačko krzno ne bi zgrudvalo, a zatim ga namestite u pravilan oblik.

Moguće je da proizvođač izričito navodi ručno pranje. U tom slučaju upotrebite lavabo ili plastičnu posudu napunjenu hladnom ili mlakom vodom.

 • Dodajte sredstvo za pranje ruku i pričekajte da se stvori pena.
 • Sačekajte da se veštačko krzno natopi 15 do 20 minuta, a zatim ga nekoliko puta temeljno isperite hladnom vodom.
 • U vodu za poslednje ispiranje možete da dodate omekšivač za veš, na primer Silan.

Bojenje veštačkog krzna – važna pravila

Kombinacija jakne od veštačkog krzna i električne sušilice – vrlo loša ideja! Ne funkcionišu dobro zajedno, čak ni ako je sušilica podešena na sušenje bez emitovanja toplote. Mašine za sušenje generišu toplotu i trenje koje uništava delikatna vlakna flora. U najgorem slučaju se i uređaj može oštetiti. Kako bi se izbeglo dugotrajno sušenje, umotajte veštačko krzno u suvi peškir nakon pranja prema navedenim uputstvima. Nakon toga je najbolje da se odevni predmet okači na vešalicu i iznese na svež vazduh ili u prostoriju sa dobrom ventilacijom. Upotrebite četku za češljanje pasa i mačaka kako bi vaš omiljeni odevni predmet postao još mekši.

Neugodni mirisi na veštačkom krznu? Nema probema

Proveli ste veče u restoranu i sada vaš kaput od veštačkog krzna snažno miriše na hranu? To ne znači da ćete morati da ga perete u mašini za pranje veša. Da biste se rešili neželjenih mirisa, dovoljno je da okačite veštačko krzno u kupatilu dok se tuširate. Vodena para će na nežan način da ukloni neprijatne mirise.

Koji je deterdžent prikladan za pleteno krzno?

Za čišćenje osetljivog veštačkog krzna preporučuje se upotreba vrlo blagog deterdženta. Perwoll Wool & Delicates je proizvod za održavanje modernih vlakana koji će pomoću da veštačko krzno ostane meko. Dodajte malo omekšivača za veš na početku ciklusa ispiranja za još bolje rezultate.

Povezani članci

 • Perwoll Renew Wool

  Za kašmirski mekan osećaj vunene garderobe, zaštitu od ućebavanja i očuvan oblik.

 • Simboli za pranje

  Šta znače simboli na etiketama na odeći

 • Pranje crnih farmerki na pravilan način

  Tako će crna boja dugo ostati zaista crna.