Pranje crnih farmerki na pravilan način

Jesu li i dalje crne ili su već postale tamnosive? Ako volite da nosite crne farmerke, ovaj problem vam je poznat: nakon nekoliko pranja one počinju da blede ili poprimaju bele crte. To može da izgleda dobro, ali crna boja bi trebalo da potraje, pogotovo kada se radi o novim farmerkama. Perwoll je prikupio najbolje savete za održavanje crne boje farmerki što je duže moguće.

Priprema crnih farmerki za pranje

Nemamo ništa protiv iznošenog izgleda koji crne farmerke mogu da poprime nakon nekoliko pranja – to može da izgleda jako dobro. Međutim, ako želite da vaše farmerke duže ostanu crne, najbolje je da se pre samog pranja započne ispravan način nege. Ono što je uvek važno kad su u pitanju tamni tekstili: proverite džepove. Na primer, papirne maramice se mogu skrivati u njima i tokom pranja se mogu raspasti i ostaviti tragove na tkanini. Kada se radi o crnoj odeći, to može da dovede do potrebe za drugim pranjem – tako će se još brže istrošiti intenzitet boje.

Kada su džepovi prazni, izvrnite farmerke naopačke. Tako ćete zaštititi boju na spoljašnjoj strani pantalona. Abrazija tokom centrifugiranja često uzrokuje karakteristične svetlije linije na šavovima. Crno uvek perite zajedno sa drugim tamnim bojama jer je nemoguće sprečiti puštanje boje. Svetliji tekstili će poprimiti sivu primesu ako se peru zajedno sa tamnom odećom.

Pravilan način pranja crnih farmerki u mašini za pranje veša

Pre nego što stavite pantalone u mašinu za pranje veša, proverite etiketu za održavanje kako biste saznali koja je najviša temperatura koju one mogu da podnesu i da li postoji još nešto što bi trebalo uzeti u obzir prilikom pranja. Nežni program pranja pri temperaturi od 30 °C i vrlo nežan ciklus centrifugiranja neće biti agresivni prema bojama.

Vrlo je važno upotrebljavati odgovarajući deterdžent. Ni u kom slučaju nemojte da upotrebljavate višenamenski deterdžent jer sadrži više sredstava za izbeljivanje koja razređuju boju tkanine. Za crne farmerke je odgovarajući izbor deterdžent osmišljen posebno za tamne tekstile, poput deterdženta Perwoll Renew & Repair Black and Delicates. Ovaj proizvod ne samo da štiti crnu odeću od izbleđivanja, nego i zaglađuje vlakna tekstila i crna boja je još intenzivnija.

Prirodna sredstva koja bi trebalo da imaju pozitivan učinak na intenzitet boje tamnih tekstila su sirće i so. Međutim, oni ne sadrže svojstva za negu vlakana ili učinak čišćenja koji pruža deterdžent osmišljen posebno za tamne tekstile. Osim toga, sirće bi moglo agresivno da reaguje sa gumenim delovima mašine za pranje veša. Odgovarajući deterdžent je nežniji prema odeći i prema mašini za pranje.

Nega crnih farmerki nakon pranja

Nakon pranja je najbolje ostaviti crne farmerke da se osuše na vazduhu. Toplota mašine za sušenjene ne utiče dobro na boje i vlakna. Najbolje je okačiti farmerke na uže za sušenje u hladu na otvorenom. Nemojte da ih sušite direktno izložene sunčevoj svetlosti jer će na taj način crna boja izbledeti i pre ili kasnije postati siva.

Da li su vaše crne farmerke tokom godina izbledele, ali i dalje vam pristaju tako savršeno da ni po koju cenu ne želite da se razdvojite od njih? Možete da ih obojite bojom za tekstil koju možete pronaći u drogerijama. Stručnjak za negu crne boje kompanije Perwoll neprestano nastoji prilikom svakog pranja da očuva novu boju na vlaknima.

Image credits:
Header image: ©Shutterstock
Image one: ©iStock

Povezani članci

  • Perwoll Renew Black

    Očuvajte intenzitet tamne odeće i zaštitite je od izbleđivanja.

  • Simboli za pranje

    Šta znače simboli na etiketama na odeći

  • Pranje svile i zaštita tkanine u isto vreme

    Jednostavno pranje svile.