Skip to Content

Pranje svile i zaštita tkanine u isto vreme

Malo je tkanina koje su luksuzne poput svile. Lagano prozračna tkanina delikatnog sjaja izgleda posebno dobro na topićima i šalovima. Međutim, svila nije samo vrlo luksuzna: u letnjim mesecima hladi, a zimi greje. Loša strana ovog delikatnog prirodnog materijala sastoji se u tome što ga je teže održavati nego pamuk ili sintetička vlakna. U ovom vodiču ćete saznati sve o ispravnom, nežnom čišćenju svile, zahvaljujući kom vlakna dugotrajno zadržavaju svoj luksuzni sjaj.

Šta treba znati o svili

Etiketa sadrži informacije o tome da li je odevni predmet izrađen od čiste svile ili tkanine u koju je utkana svila. Karakteristične svilene tkanine su šifon, organza, saten, taft i buret. Međutim, neke od ovih tkanina mogu se izraditi pomoću veštačke svile. Prema tome, pažljivo proverite sastav tkanine odevnog predmeta. Saveti u nastavku primenjuju se na sve tkanine koje su izrađene od svile ili koje sadrže svilu: nemojte ih tretirati pri previše visokim temperaturama. Vlakna svile dobijaju se iz čaure svilene bube: poput kose, sačinjena su od belančevina, pa bi ih prekomjerna toplota oštetila. Pored toga, ovaj osetljivi prirodni materijal ne podnosi parfeme, dezodoranse, znoj i direktno izlaganje sunčevoj svetlosti.

Priprema za čišćenje

Proverom etikete za održavanje svilene tkanine saznaćete da li odevni predmet može da se pere ili mu je potrebno hemijsko čišćenje. Osim toga, preporučljivo je obaviti test boje. To možete da učinite tako što ćete umočiti malo vate u deterdžent za delikatan veš. Zatim pažljivo tapkajte vlažnom vaticom po šavu sa unutrašnje strane. Ako na vati ostane boja, to znači da bi bilo bolje odneti odevni predmet na hemijsko čišćenje umesto pranja kod kuće.

Pranje svile: u mašini za pranje veša ili ručno

Svilu možete da perete u mašini za pranje veša ukoliko ona ima ciklus za osetljiv veš. Na etiketi za održavanje odevnog predmeta navodi se temperatura pri kojoj je dopušteno pranje. Temperatura ni u kom slučaju ne sme biti viša od 30 °C. Takođe je važno upotrebljavati blagi deterdžent posebno prilagođen za svilu, poput deterdženta Perwoll Wolle & Feines. On ne samo da čisti vlakna, nego pruža negu, tako da svilena tkanina dugotrajno ostaje prekrasna.

Savet u nastavku odnosi se na ručno pranje: svetlu svilu je potrebno prati u mlakoj vodi, a tamnu svilu ili svilu sa printom u hladnoj. Za to je, naravno, od izuzetne važnosti upotreba prikladnog deterdženta. Tokom natapanja potrebno je stalno i pažljivo pomerati odevni predmet jer je vlažna svila posebno osetljiva. Nakon najviše pet minuta izvadite svilu iz vode i isperite je čistom, hladnom vodom.

Uklanjanje mrlja sa svile

Prilikom uklanjanja mrlja sa svilene tkanine najvažnije je da uvek perete celi odevni predmet, inače bi se tragovi vode mogli videti na tkanini. Ni u kom slučaju nemojte da dopustite da u dodir sa svilom dođe izbeljivač ili sredstvo za uklanjanje mrlja koje bi moglo agresivno da reaguje sa tkaninom. Takođe izbegavajte trljanje mrlje jer bi to moglo da ošteti svilu i uzrokuje izbleđivanje tkanine na tom mestu. U slučaju velikih ili tamnih mrlja preporučuje se hemijsko čišćenje odevnog predmeta.

Sušenje svile

Temperature mašine za sušenje previsoke su za svilu, pa je stoga sušite na vazduhu. Nakon pranja trebalo bi položiti odevni predmet na suvi peškir, pažljivo ga zarolati i nežno ga pritisnuti. Nemojte da zavrćete i cedite peškir i svilu. Nakon ovog postupka pre sušenja ponovno zarolajte peškir, uklonite odevni predmet i ostavite ga da se suši na drugom peškiru. Pobrinite se da odevni predmet nije direktno izložen sunčevoj svetlosti.

Peglanje svile

Na etiketi za održavanje nalaze se informacije o tome da li odevni predmet može da se pegla i pri kojoj temperaturi pegle. Opšte pravilo: uvek peglajte svilene tkanine sa unutrašnje strane i nemojte ih prskati vodom kao što se to čini sa pamučnim ili lanenim materijalima.

Povezani članci

  • Perwoll Renew Wool

    Za kašmirski mekan osećaj vunene garderobe, zaštitu od ućebavanja i očuvan oblik.

  • Simboli za pranje

    Šta znače simboli na etiketama na odeći

  • Deterdžent za pranje sportske odeće: Pravilno pranje funkcionalne i sportske odeće

    Posle sporta često se pitate kako da pravilno operete svoju odeću? Pokazaćemo vam na šta svakako treba da obratite pažnju prilikom pranja funkcionalne i sportske odeće.