Skip to Content

Pranje i sušenje perjanih vreća za spavanje i perjanih jakni

Budući da su tople i prijatne, a istovremeno lagane, uveliko nam pomažu u hladnim razdobljima: perjane jakne zbog jednostavne udobnosti koju pružaju spadaju u najpopularnije osnovne zimske odevne komade. Prostrane perjane vreće za spavanje takođe su od značajne koristi ljubiteljima aktivnosti na otvorenom tokom razdoblja kada je temperatura vazduha nula stepeni celzijusovih. Šta treba da preduzmete kada je vašim omiljenim toplim komadima potrebno temeljno pranje? U našem jednostavnom postupnom vodiču pronaći ćete savete kako da na pravilan način perete perjane jakne i perjane vreće za spavanje.

Samostalno pranje perjanih jakni – je li to moguće?

Zahvaljujući svom laganom i prozračnom punjenju, perjane jakne su zaista bezvremenski omiljeni komad odeće za zimu. Dugo se smatralo da su vrlo osetljive kada se radi o njihovoj nezi, ali uz pomoć malo posebnog blagog deterdženta visokog kvaliteta, poput deterdženta Perwoll Wool & Delicates Fibercare, kao i primeni pravilne tehnike, perjane jakne se mogu prati i sušiti kod kuće bez ikakvih problema. Za to je, pored mašne za pranje veša, sušilice i mašine za sušenje, potrebno samo malo strpljenja. Kako biste sprečili oštećenja strukture delikatnog paperja i perja ili njihovo zgrudnjavanje, preporučuje se da nakon pranja u regularnim vremenskim razmacima protresete perjane jakne i vreće za spavanje. U nastavku otkrivamo najbolji način za to.

Kako oprati perjanu jaknu? Korak po korak do savršenih rezultata:

 1. Mrlja od kafe ovde, mrlje tamo – omiljene jakne nose se često i pre ili kasnije je potrebno da se temeljno očiste. U tom se trenutku postavlja pitanje: „koji je uostalom najbolji način za pranje perjanih jakni?” Ako na etiketi ne postoje drugačija uputstva, jednostavno upotrebite mašinu za pranje veša. Pre stavljanja omiljenog i udobnog odevnog predmeta u bubanj nemojte da zaboravite da zatvorite rajsferšluse i da zakopčate dugmad. Okretanje jakne na unutrašnju stranu dodatno će je zaštititi tokom ciklusa pranja u mašini za pranje veša.
 2. Ako ste jaknu ili vreću za spavanje pripremili za pranje prema navedenim uputstvima, od posebne je važnosti izbor programa pranja. Budući da se paperje i perje, poput vune, većinom sastoje od keratina, preporučuje se odgovarajući program za pranje vune i delikatnog tekstila. Prilikom izbora deterdženta takođe možete da upotrebljavate proizvode posebno osmišljene za osetljiv veš. Kao i perjane jakne, perjane vreće za spavanje se takođe mogu prati u mašini za pranje veša
 3. Kako biste bili sigurni da će se perjana jakna ili vreća za spavanje na optimalan način raširiti u bubnju i da će moći nesmetano da se kreće u rastvoru, preporučuje se da u bubanj ne dodajete druge komade veša. Kako biste dodano omekšali perjano punjenje tokom programa pranja, u bubanj stavite teniske loptice.
 4. Osim pranja u mašini za pranje veša, drugi dobar način za pranje perjane vreće za spavanje je ručno pranje u kadi. Ovo možete jednostavno da obavite koristeći toplu vodu temperature od otprilike 30 °C, odgovarajuću količinu blagog deterdženta i izbegavanjem žustrog ceđenja i trljanja.

Nakon pranja – sušenje perjanih vreća za spavanje i perjanih jakni

Odmah nakon što operete perjani kaput, na red dolazi sušenje. U ovu svrhu izvadite jaknu ili vreću za spavanje iz bubnja mašine za pranje veša na najnežniji mogući način. Ako planirate da sušite svoj omiljeni komad na vazduhu, trudite se da ga izvadite iz mašine za pranje u vodoravnom položaju. Tako ćete da sprečite pomeranje i zgrudnjavanje perjanog punjenja. Ovaj delikatni komad se tada može na optimalan način raširiti na sušilici. Da biste mogli direktno da pokupite vodu koja kaplje, postavite sušilicu u kadu. Izborom odgovarajućeg programa perjane jakne mogu da se suše i u mašini za sušenje. Postupak je sledeći:

Mlada žena u zelenom perjanom kaputu stoji naslonjena na zid od cigli
Pranje perjanih jakni – perjano punjenje zahteva nežnu negu zahvaljujući svojoj delikatnoj strukturi.
 1. Najpre na etiketi proverite da li je vaša jakna predviđena za sušenje u mašini za sušenje.
 2. Ako jeste, najbolje je da se ubacuje u mašinu za sušenje odmah nakon pranja deo po deo. Na taj način će moći da se raširi i slobodno kreće unutar bubnja. Dodavanjem teniskih loptica koje ne ostavljaju mrlje ili posebnih loptica za mašinu za sušenje lakše će se promešati i omekšati perjano punjenje tokom sušenja.
 3. Podesite temperaturu mašine za sušenje između 30 i 60 °C na period od 40 do 60 minuta.
 4. Ako je jakna nakon prvog sušenja i dalje vlažna, ponovite postupak sve dok ne bude u potpunosti suva.
 5. Zatim ju ostavite 24 h na vešalici da se u potpunosti osuši. Tako ćete da sprečite pojavu neprijatnih mirisa ili buđi na perjanom punjenju zbog ostataka vlage.

Pranje perjanih jakni i ostali saveti za negu

Da li želite da saznate više saveta i trikova za ispravnu negu tekstila i vlakana? Na našem blogu pronaći ćete vredne predloge za pranje sintetičkih vlakana, pametan način sušenja veša u vašem sopstvenom domu i još mnogo toga!

Povezani članci

 • Perwoll Renew Wool

  Za kašmirski mekan osećaj vunene garderobe, zaštitu od ućebavanja i očuvan oblik.

 • Simboli za pranje

  Šta znače simboli na etiketama na odeći

 • Pranje veštačkog krzna – očuvanje dugotrajnog lepog izgleda

  Ovde ćete saznati šta bi trebalo da radite kada morate da operete svoj omiljeni odevni predmet od veštačkog krzna.