Skip to Content
Mlada žena u crnom bikiniju leži na ležaljci i smeje se u smeru foto-aparata

Pranje bikinija: saveti za njegu kupaćih kostima

Kupaći kostimi i pekiri izlažu se brojnim štetnim uticajima poput sunca, hlora, soli i znoja. Ako želite da nosite bikini, kupaći kostim ili kupaće gaće duže od jedne sezone, preporučuje se da ih perete i negujete na pravilan način. U tome će vam pomoći saveti u nastavku!

Operite kupaći kostim pre prvog nošenja

Nemojte da zaboravite da operete kupaći kostim koji ste tek kupili pre prvog nošenja. Deterdžent sa sredstvom za zaštitu vlakana poput deterdženta Perwoll Renew & Repair Color & Fiber posebno je prilagođen za pranje vaših najdražih šarenih bikinija. Ciklus pranja potreban je ne samo iz higijenskih razloga – mnogi proizvođači tekstila tokom proizvodnje upotrebljavaju hemikalije sa kojima koža samo u ograničenim količinama treba da dolazi u dodir. Materijali poput poliestera, spandeksa ili najlona, koji se, na primer, upotrebljavaju u proizvodnji kupaćih kostima, često se tretiraju sredstvima protiv buđi. Takođe se često upotrebljavaju sredstva za bojenje, fiksativi ili plastifikatori, koji mogu da uzrokuju upale i svrab.

Operite odeću za kupanje nakon kupanja

Kreme za sunčanje i ulja za tamnjenje mogu da ostave mrlje na kupaćim kostimima. Pored toga, pesak, so i hlor mogu dugoročno da oštete kupaće kostime. Stoga je potrebno isprati bikini ili kupaći kostim u čistoj vodi odmah nakon kupanja. Najpre bikini ili kupaće gaće možete da operete i ručno dok se tuširate pomoću blagog šampona. Nakon tri ili četiri upotrebe kupaći kostim može da se opere na pravilan način. Tačnije, u mašini za pranje veša, kako biste osigurali da je sva prljavština temeljno uklonjena.

Osetljive materijale kupaćih kostima nemojte da tretirate previše grubo: nemojte da perete bikini na temperaturi od 60 °C. Najbolje je izabrati temperaturu od 30 °C i blagi ciklus. Osim toga, trebalo bi isključiti centrifugiranje i koristiti blagi deterdžent. Za šarene kupaće kostime prikladan je deterdžent za osetljivo rublje ili deterdžent za boje, a za kupaće kostime svetlih boja ili bele kupaće kostime prikladan je univerzalni ili višenamenski deterdžent. Takođe nemojte da upotrebljavate omekšivač za veš da biste sprečili habanje kupaćih kostima. Kako biste zaštitili kupaći kostim od mehaničkih oštećenja u mašini za pranje veša, perite ga u mrežici za rublje, kao što perete donje rublje. Tako ćete sprečiti savijanje žica i metalnih delova, kao i grebanje bubnja.

Mladi muškarac u plavim kupaćim gaćama leži na ležaljci na plaži
Plivanje je jedna od najvećih radosti na plaži – najbolje ćete izgledati u živopisnim bojama.

Sušite kupaće kostime na pravilan način

Mokre kupaće kostime nikada ne bi trebalo sušiti na suncu. Direktno izlaganje sunčevoj svetlosti uzrokuje izbleđivanje boja. Najbolji način sušenja je kada nežno iscedite kupaće gaće ili kupaći kostim u peškiru, a zatim ih položite na sušilici za veš u hladu. Ako okačite bikini ili kupaći kostim dok je još mokar, elastična vlakna će se brzo pohabati. Kao i toplota sušilice ili grejalice, i ova metoda sušenja može da izmeni strukturu kupaćeg kostima. Peškire i peškire za plažu možete razvrstane po bojama da perete u mašini za veš na temperaturi od 60 °C. Najbolje je sušiti ih na laganom povetarcu kako bi se izbeglo ukrućivanje vlakana.

Briga o različitim tekstilima za kupaće kostime

Pogledajte etiketu za održavanje koja sadrži savete o tome kako pravilno da operete bikini. Većina tekstila za kupaće kostime napravljena je od poliestera pa takođe sadrži spandeks ili poliamid. Međutim, neopren se više ne upotrebljava samo za proizvodnju surferske opreme i ronilačkih odela. Sve je više modnih marki koje ga upotrebljavaju i za proizvodnju kupaćih kostima. Pranje takvih tekstila je otežano jer se u neoprenu više znojimo, a može se prati isključivo ručno i u hladnoj vodi. Ako je vrlo zaprljan, može se kratko natopiti u malo deterdženta.

Pamučni heklani bikiniji takođe su u modi, ali kako se peru? Najbolje bi bilo da se peru u osetljivom programu pranja i na temperaturi od 30 °C uz malu količinu omekšivača za veš. Ni u kom slučaju ih ne treba sušiti u mašini za sušenje ili ih cediti. Heklani bikini je najbolje osušiti polaganjem na peškir ili sušilicu u hladu. Tako ćete moći duže da uživate u svojim omiljenim odevnim komadima!

Povezani članci

  • Simboli za pranje

    Šta znače simboli na etiketama na odeći

  • Pranje i sušenje perjanih vreća za spavanje i perjanih jakni

    Tako će dugo ostati nežno mekan