Skip to Content

ABC održavanja tekstila: S kao saten

Saten se već vekovima smatra luksuznim materijalom. Saznajte kako se ova tkanina proizvodi, kako da je pravilno održavate i koji deterdžent će očuvati njen sjaj.

Svilenkasti i gipki osećaj satena je neuporediv. Nije ni čudo što je on i danas, kao i pre nekoliko vekova, sinonim za luksuz. Saten se upotrebljava za razne luksuzne tekstile. Koristi se na svečanoj odeći, posteljini, venčanicama, baletskim cipelama, donjem vešu, pa čak i za postavu jakni. Ukratko - saten se koristi za sve lepe stvari.

Međutim, bez obzira na to koliko je divno mekan na dodir i prijatan za nošenje, saten zaista nije lako oprati. Ovde ćete pronaći kratku istoriju materijala, praćenu važnim savetima za održavanje i pravim Perwoll-deterdžentom, koji osigurava da saten zadrži svoj svetlucavi sjaj.

Kratka istorija satena

Termin saten potiče od mesta iz koga potiče ta tkanina, kineskog lučkog grada Kvandžou, čije je ime na srednjovekovnom arapskom bilo Cajton. Zadržan je arapski naziv, jer je saten bio jedna od mnogih egzotičnih roba kojima se u srednjem veku trgovalo između Kine, arapskog sveta i zapadne Evrope. Tada se saten pravio isključivo od svile - i još uvek se često meša ili koristi kao sinonim za svilu. Dok je svila veoma specifično prirodno vlakno, saten je tkanina koja može da se napravi od različitih vrsta vlakana. Danas se glatka tkanina plete od pamuka, poliestera, najlona ili viskoze. Možda ćete naići na specifične nazive kao što su svileni saten, duchesse saten (koji sadrži svilu i/ili viskozu), charmeuse (od svile i/ili poliestera), saten (od pamuka), polisatin (napravljen od poliestera) i mnoge druge varijacije. Svaka vrsta satena je veoma specifična ne samo po izgledu, već i po načinu na koji se održava i pere.

Zašto je za saten potrebno posebna nega

Upravo ono što saten čini tako lepo glatkim, mekim i sjajnim jeste ono što ga čini tako teškim za pranje. Satenski sjaj dolazi od načina na koji se svetlost prelama i rezultat je njegovog jedinstvenog tkanja. Takozvane niti osnove normalno prolaze preko i ispod niti potke iznova i iznova. Kod satena, niti tkanja „lebde” iznad četiri nosača, tako da duži deo niti osnove leži na površini tkanine. Proces omogućava vlaknima da reflektuju mnogo vidljive svetlosti, što poboljšava gipkost tkanine. I sjaj i osećaj mekoće satena nestaju ako se vlakna oštete.     

Saveti za pranje i negu koji štite saten

Važno je da se investira u proizvod za negu koji je specijalizovan za osetljive tkanine poput satena. Perwoll Wool & Delicates Fiber Care prodire duboko u vlakna i čini ih neverovatno gipkim, dok istovremeno sprečava ćebanje tkanine i stvaranje čvorića.  

Pre pranja:
Uvek proverite dvaput, ako je moguće, da biste bili sigurni da vašoj satenskoj odeći zaista nije potrebno hemijsko čišćenje.

Pranje:
Iako preporučujemo da se satenski odevni predmeti peru ručno, za to nemaju svi vremena - posebno kada je reč o velikim predmetima poput satenskih čaršava. Ako odlučite da perete saten u mašini za pranje veša, imajte na umu ove tri stvari:

1. Koristite samo hladnu, mlaku vodu

2. Izaberite program za pranje osetljivog rublja

3. Dodajte odgovarajuću količinu Perwoll Wool & Delicates Fiber Care u zavisnosti od količine.

Sušenje:
Satenske predmete uvek je najbolje ostaviti da se osuše na vazduhu. Veći predmeti, kao na primer satenska posteljina, može da se stavi i u mašinu za sušenje veša na najnižoj temperaturi. Međutim, izvadite ih pre nego što se potpuno osuše, a zatim ih ostavite da se do kraja osuše na vazduhu. Međutim, saten nikada ne bi trebalo da bude izložen direktnoj toploti ili sunčevoj svetlosti.

Povezani članci

 • Put proizvodnje

  Put proizvodnje

  Neprekidno radimo na našem lancu vrednosti kako bismo poboljšalji njegov ekološki otisak, doprinoseći smanjenju emisije CO2.

 • Perwoll Renew Wool

  Za kašmirski mekan osećaj vunene garderobe, zaštitu od ućebavanja i očuvan oblik.

 • Pranje svile i zaštita tkanine u isto vreme

  Jednostavno pranje svile.