Perwoll Perwoll Perwoll

#Renovacija

Kako da apciklirate

„Uradi sam“ ideja za haljinu: Ulepšajte fleke kincugijem

„U četvrtom delu naše video-serije „uradi sam“ za sporu modu, prikazujemo vam kincugi tehniku koja je izvodljiva čak i ako ne znate da šijete i nemate nikakve „uradi sam“ veštine. Da biste saznali više o japanskoj umetnosti kincugi i filozofiji vabi-sabi iza nje, pogledajte ovaj članak, u kom smo vam pokazali kako da popravite pocepane farmerke u kincugi stilu (ovde je potrebno da znate bar malo da šijete). U drugom delu serije objasnili smo metod bez šivenja za popravljanje rupe u vuni, uz malu pomoć kincugija. Epizoda tri pokrila je ukrašavanje poderotina tkanine zlatnom bojom inspirisano kincugjem koje ne zahteva šivenje, već samo mirnu ruku i kreativno oko.

 

Sada vam najjednostavniji vodič može pomoći da sačuvate omiljenu haljinu za izlaske, čak i ako ne znate sami da šijete! 

„Uradi sam“ kincugi bez šivenja: kako ulepšati isflekanu haljinu

Video ideje za uradi sam odeću: tehnika popravljanja kincugi za haljinu

Potrebno vam je sledeće:

 

  • haljina sa tvrdoglavom flekom (na našoj su fleke od kafe)
  • ukrasi koji se postavljaju peglanjem
  • pegla
  • kvadrat od obične pamučne tkanine da zaštitite haljinu od toplote
2. korak: Žena stavlja ukrase koji se peglaju na fleke na haljini kako bi obnovila staru haljinu

Postupak:

 

1. Izaberite ukras koji je malo veći od fleke, ali je ne pokriva u potpunosti. Mi smo se odlučili za zvezde, ali i cvetni oblici isto mogu lepo da izgledaju. 

2. Postavite ukrase za peglanje na fleke – ali nemojte da ih pokrijete. Ne zaboravite da ne želimo da sakrijemo ove nesavršenosti (to ne bi bilo u duhu kincugija). 

3. korak: Žena pegla lepak kako bi završila svoj uradi sam komad spore mode

3. Ispeglajte na desnoj strani, a zatim i na levoj da biste fiksirali lepak. Upotrebite kvadrat pamuka kako biste sprečili da pegla ošteti haljinu, i da ukrasi da ne oštete peglu.

4. Ponosno nosite!

Još načina za ulepšavanje fleka inspirisanih kincugijem

Naravno, gore prikazani „uradi sam“ nije jedini način da se oda počast kincugi metodi pretvaranja stare isflekane haljine u novo i lepo umetničko delo. Evo nekoliko alternativa, mada za neke od njih treba da znate da šijete.

 

  • Za manje fleke, kao što su kapi kafe na našoj haljini u videu, možete da eksperimentišete sa peglanjem ili ušivanjem pojedinačnih „latica cveća“ okolo „cveta“ preko fleke.
  • Ako imate umetničko oko, možete da slikate oko fleke. Možda fleka ima čudan oblik koji vas inspiriše.
  • Veće isprane fleke mogu da budu polazna tačka za ombre efekat akvarela. Jednostavno nanesite različite „fleke“ razblaženom bojom za tkanine, imitirajući veličinu i oblik fleke ili koristeći istu boju. Više je više!