Pranje i održavanje vune

Topla, mekana vuna veoma je popularan materijal, posebno u hladnim mesecima. Vuna nije savršena samo za džempere i čarape, već i za kućni tekstil kao što su ćebad i tepisi. Pored ovčje vune, koristi se i niz drugih vrsta vune, koja imaju specifična svojstva. Kod svih vrsta vune treba obratiti pažnju na nekoliko aspekata tokom održavanja kako se fina vlakna ne bi skupljala ili mrsila.

Zanimljive činjenice o bezvremenom klasiku - vuni

Osim elegantnog izgleda, vuna ima i druga pozitivna svojstva: zahvaljujući strukturi vlakana, veoma je prozračna, elastična, postojana i gipka. Pored toga, odeća napravljena od vune gotovo da nema nabore i otporna je na većinu mrlja. Uz to, prijatan osećaj na koži jednostavno inspiriše.

Vuna je jedno od najstarijih rezanih vlakana na svetu; Pored trikotaže, tvit i flanel su dve poznatije tkanine od vunenog prediva. Za ovčiju vunu svi znaju, ali postoje i druge vrste vune koje takođe vredi upoznati:

Alpaka

Alpaka iz južnoameričkih andskih visoravni je jedna vrsta lame. Veoma fina vunena vlakna ovih životinja dugačka su do 20 cm i imaju visok sjaj. Pošto se od svake životinje dobija samo 300 g vune alpake svake dve godine, ona je veoma skupa.

Angora

Angora se dobija od dlake angorskog zeca, ova vuna je izuzetno meka i veoma prijatna na dodir. Najbolji način da je održite mekanom jeste da je nakon sušenja očetkate mekom četkom jednom uz dlaku, jednom u suprotnom smeru.  

Kamilja dlaka

Dlaka azijskih i severnoafričkih kamila uglavnom se prerađuje u visokokvalitetne kapute i ćebad. Uglavnom se koristi veoma fina poddlaka. Prirodna boja poddlake varira od žućkasto-braon do braonkasto-crne. Važi sledeće: što je svetlija boja, to je finija vuna.

Kašmir

Kašmirska vuna je fino i veoma meko vlakno koje se krajem zime češlja iz poddlake kašmirske koze. Izuzetno je retko i zbog toga jedno od najvrednijih vlakana uopšte. Odeća od kašmira izuzetno je lagana, gipka i ima svilenkasti sjaj.

Jagnjeća vuna

Jagnjeća vuna je strižena vuna od mladih ovaca starosti do 6 meseci. Iako je kratka i ne baš čvrsta, posebno je fina i mekana. Za sve one koji vole posebno mekane stvari, jagnjeća vuna predstavlja posebno iskustvo.

Moher

Moher se pravi od dlake angorske koze, koja se takođe naziva moher koza. Ovo prirodno vlakno najlakše je tekstilno vlakno od svih i zbog toga je veoma vredno. Savršeno je za sve koji vole ekstravaganciju. 

Strižena vuna

Strižena vuna je prirodni proizvod i samo vuna dobijena od živih ovaca sme da nosi naziv strižena. Zbog svoje prirodne termoregulacije, može da apsorbuje mnogo vlage i da je ponovo otpusti, tako da nastaje osećaj vlažnosti. Najkvalitetnija strižena vuna dobija se od merino ovaca.

Pravilno pranje vune

Da biste pravilno oprali i održavali vunu, trebalo bi da sledite nekoliko smernica. Na taj način možete da budete sigurni da osetljiva vlakna neće biti oštećena. Uz naše savete, održavanje će biti veoma lako i dugo ćete uživati u svojoj vunenoj odeći.

Etiketa sa uputstvima za održavanje

Da biste pravilno održavali vunenu odeću, važno je da prethodno pažljivo pročitate etiketu sa uputstvima za održavanje. Na njoj je navedeno kako da optimalno održavate tekstil i šta apsolutno treba izbegavati. Ispod su neki od najčešćih simbola na etiketama sa uputstvima za održavanje i šta oni znače:

Ručno pranje: Odeća sme da se pere samo ručno na maksimalno 30°C ili u mašini, na posebnom programu za ručno pranje vune.

Program za osetljivi veš: Specijalno obrađeni vuneni tekstil koji na etiketi „Woolmark“ ima natpis „može da se pere u mašini“ ili „Vuna koja može da se pere u mašini“ može bez problema da se pere u mašini za pranje veša, na programu za osetljive tkanine i da se zatim kratko centrifugira.

Nije za pranje: Odeća označena ovim simbolom ne sme da se pere ni ručno ni u mašini. Najbolje je da ovu odeću date na hemijsko čišćenje.

Nežno sušenje: Odeća može (delimično) da se suši u mašini za sušenje veša na niskoj temperaturi.

Nemojte sušiti u mašini za sušenje veša: Za sušenje ne sme da se koristi mašina za sušenje veša. Najbolje je da odeću položite ravno na stalak za sušenje i ostavite da se osuši na vazduhu.

Peglanje na niskoj temperaturi: Ova odeća može da se pegla na niskoj temperaturi. Da biste bili sigurni, peglajte sjajne tkanine ili tkanine osetljive na pritisak preko suve krpe za peglanje ili naopačke.

Nemojte peglati: Peglanje nije moguće. Najbolje je da pažljivo poravnate odeću i ravno je položite. 

Pravo sredstvo za pranje vune

Deterdženti za temeljno pranje rublja i boju mogu da oštete vunena vlakna. Sastav aktivnih sastojaka ovih deterdženata dizajniran je za čišćenje snažnijih tekstila na višim temperaturama i potpuno je neprikladan za vunu. Takvi deterdženti sadrže enzime koji razgrađuju proteinske molekule osetljivih vunenih vlakana i u najgorem slučaju potpuno ih uništavaju. Osim toga, dovode do bubrenja vunenih vlakana, tako da odevni predmeti od vune gube oblik; formiraju se čvorovi u tkanini i vlakna postaju matirana. Koristite samo poseban deterdžent za vunu kao što je Perwoll Wool & Delicates. On neguje vlakna, sprečava ućebavanje i stvaranje čvorića i pomaže da se sačuva oblik odeće.

Ručno ili mašinsko pranje?

Mišljenje da je ručno pranje najbolje za vunu široko je rasprostranjeno. Međutim, ovde se često prave greške, što uništava osetljivu strukturu finih vunenih vlakana. Na primer, prilikom ručnog pranja vuna se često pere na suviše visokoj temperaturi ili je izložena prekomernom mehaničkom pritisku. Vuneno vlakno je veoma osetljivo, posebno kada je vlažno, a veliki mehanički stres može da dovede do toga da se vunena vlakna zapetljaju i da se odeća ućeba i skupi.

Zbog toga se preporučuje pranje u mašini za pranje rublja. Koristite program za pranje vune ili ručno pranje ako je to dozvoljeno u skladu sa etiketom za održavanje. Na ovaj način unapred izbegavate većinu grešaka. Vaša odeća se u mašini za pranje rublja optimalno pere na programu za osetljivi veš, nežno i gotovo bez ikakvog mehaničkog opterećenja.

Pranje vune u mašini

Vodite računa o tome da bubanj ne bude prepun, jer preterano punjenje za tekstil može da predstavlja preterano mehaničko opterećenje. Takođe, postoji rizik da se deterdžent neće pravilno rastvoriti. Kod svih finih tekstila kao što su vuna ili svila, bubanj treba da se napuni samo do jedne četvrtine. Takođe je preporučljivo da se odeća pripremi tako što ćete zatvoriti sve zatvarače, kopče i slično i okrenuti tekstil naopačke.

Izaberite program pranja i temperaturu preporučenu na etiketi za održavanje - ako je etiketa otkinuta i ne možete da se setite tačno koja su uputstva za pranje, koristite program za ručno pranje. Možete da budete sasvim sigurni ako podesite kontrolu temperature na hladno pranje. Ako je tekstil napravljen od vune koja se pere u mašini, perite je u mašini na programu za  vunu ili osetljivu odeću na maksimalno 30°C. 

Nakon pranja: dobro osušite vunu

Vunenu odeću eventualno možete nakratko da centrifugirate da biste ubrzali proces sušenja. Takođe, obratite pažnju na uputstva na etiketi za održavanje. U principu: oblikujte mokru vunenu odeću, umotajte je u frotirni peškir i nežno iscedite preostalu vodu.

Vunena odeća nikada ne sme da se okači naa sušenje i ni pod kojim uslovima ne sme da se stavlja na grejač. Vuneni tekstil i tekstil od svile najbolje je sušiti ravno na frotirskom peškiru i nikako na direktnom suncu.

Povezani članci

 • Put proizvodnje

  Put proizvodnje

  Neprekidno radimo na našem lancu vrednosti kako bismo poboljšalji njegov ekološki otisak, doprinoseći smanjenju emisije CO2.

 • Perwoll Renew Wool

  Za kašmirski mekan osećaj vunene garderobe, zaštitu od ućebavanja i očuvan oblik.

 • Deterdžent za vunu: nježno pranje vune i osjetljivog rublja

  Zašto je deterdžent za pranje veša tako važan za vunu i fine tkanine?