PITANJA I ODGOVORI

  • Ručno pranje ili program za pranje vune ili pažljivo oprati na ruke
  • Poseban blagi deterdžent kao što je Perwoll Care za delikatne tkanine
  • Izbegavati mehaničke radnje (gnječenje, uvijanje, itd.)
  • Iscediti vodu peškirom
  • Sušiti na ravnom

Možete naći više interesantnih podataka, zajedno sa korisnim savetima na temu vune, u Vodiču za vunu.

Vuneni puloveri, džemperi i šalovi mogu da se ućebaju prilikom pranja. Iz tog razloga vam je potreban odgovarajući program za pranje i posebandeterdžent za vunu. Perwoll Care za delikatne tkanine sa balzamom od vlakana i ekstraktom bambusa brine o vašoj odeći prilikom svakog pranja i čini je divno mekom.

Možete naći još zanimljivih informacija, zajedno sa korisnim savetima na temu vune u Vodiču za vunu.

Kada se vunena vlakna mehanički tretiraju trljanjem, uvrtanjem ili pritiskanjem, njegove tanke vlasi se međusobno prepliću i mrse. Pranje na previsokoj temperaturi može prouzrokovati da vuneno vlakno nabubri. Ako tada koristite univerzalni deterdžent ili deterdžent za pranje veša u boji umesto deterdženta za vunu rizikujete da dodatno oštetite svoju vunenu odeću. Posledica može biti oštećenje ili rupe u tekstilu. Zato je najbolje da koristite Perwoll Care za delikatne tkanine.

Možete naći još zanimljivih informacija, zajedno sa korisnim savetima na temu vune, u Vodiču za vunu.

Ako odevni predmet nosi oznaku "pranje u veš mašini " ili "vuna koja se pere u veš mašini " onda nema problema. U ovom slučaju, može da se pere u ciklusu za vunu i da se okreće u centrifugi oko 20 sekundi. Veoma delikatna vunena odeća može takođe da se pere u mašini ako se koristi "program za ručno pranje za vunu". Molimo vas da u ovom slučaju koristite Perwoll Care za delikatne tkanine. Njegova posebna pena formira debeo zaštitni sloj da bi zaštitio odeću mehaničkih oštećenja u mašini ili tokom ručnog pranja.

Paperje je izuzetno elastično. Činjenica da nudi "toplinu bez težine" čini paperje nenadmašnim materijalom za visoko-kvalitetne posteljine i toplu, udobnu zimsku odeću. Perite paperje, sa Perwoll Care za delikatne tkanine, na primer, u ciklusu za vunu ili za delikatne tkanine na 30°C. Možete da sušite tkaninu ili posteljinu punjenu paperjem na ravnoj podlozi ili tako što ćete je rastresti s vremena na vreme. Ili ih sušite na niskoj temperaturi u mašini za sušenje veša.

Donji veš, čarape i tanke čarape se uglavnom sastoje od veštačkih vlakana, kao što su poliamid, poliester i poliakril, ponekad pomešani sa malim količinama drugih vlakana, kao što su viskoza ili pamuk. Ova vlakna imaju mnoga pozitivna svojstva: Ona dobro zadržavaju svoj oblik, otporna su na gužvanje, lako se peru, brzo se suše i peglanje gotovo da im nije potrebno. Sintetika u boji treba da se pere na maksimalno 40°C, u idealnom slučaju Perwoll Care-om za delikatnu tkaninu. Veš se zatim kači mokar i ostavlja da se suši, uz izbegavanje jakog sunca. Ako je potrebno, jednostavno ga peglajte na niskoj temperaturi ispod vlažne krpe.

Lan se proizvodi od stabljike biljke lana i jedna je od najstarijih vrsta tekstilnih vlakana. Ima sjajnu površinu, veoma je izdržljiv, ne ćeba se i ne prlja se lako. Neizbeljena lanena tkanina u boji se najbolje pere u programu na maksimalno 40°C, uz korišćenje Perwoll Care za delikatnu tkaninu. Pre sušenja, razvucite odevni predmet da biste mu vratili oblik i okačite ga na konopac da se suši. Nikada nemojte da sušite lanenu tkaninu u mašini za sušenje veša ili na jakom suncu. Lanenu tkaninu treba peglati okrenutu na naličje dok je još vlažna.

Svila se dobija iz čaure svilene bube i jedno je od najvrednijih tekstilnih vlakana na svetu. Tkanine koje se prave od svile treba da se razvrstaju po bojama pre pranja jer često mogu da puštaju boju prilikom pranja. Perite svilu u ciklusu za "vune" ili "delikatne tkanine" na 30°C ili u posebnom programu za svilu. Ako je na etiketi sa preporukama za negu naznačeno da se svileni odevni predmet pere ručno, onda on treba da se opere brzo i pažljivo u toploj vodi sa penom, ne toplijoj nego 30°C, uz izbegavanje trljanja, ribanja, pritiskanja ili uvrtanja, ili uz korišćenje posebnog programa za ručno pranje ili pranje vune u mašini. Nikada nemojte da potapate svilu ili da je duže vreme ostavljate u peni. Ostavite odevne predmete od čiste svile da se suše na ravnoj podlozi, mada je najbolje da se svilene bluze i majice ocede na vešalici za odeću. Držati podalje od radijatora i direktne sunčeve svetlosti i peglati svilu na poleđini na niskoj temperaturi dok je još pomalo vlažna.

Odeća za sve vremenske uslove napravljena od tekstila s membranom ili mikrofibera se najbolje pere sa Perwoll Active & Sport. Koristite ciklus za "delikatnu tkaninu" sa visokim nivoom vode i malim brzinama obrtaja. Zatim samo uvrnite tekstil.

Tekstili napravljeni od sintetičkih vlakana su ultra-moderni. Idealno bi trebalo da se peru na maksimalnoj temperaturi od 40°C u ciklusu za "lako održavanje" sa Perwoll-om Active & Sport. Specijalni deterdžent prodire u vlakna tokom pranja i neutrališe neprijatne mirise. Samo okačiti da se osuši. Trebalo bi da izbegnete sušenje na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Viskoza je vlakno koje se dobija od hemijski modifikovanih prirodnih materijala. Viskoza je veoma tražena tkanina zbog svoje svilenkastosti, lakoće i načina na koji lagano klizi. Ako oznaka na etiketi sa uputstvima o održavanju to dozvoljava, viskoza može da se pere bez problema u mašini. Viskoza reaguje osetljivo na mehaničke agitacije pri pranju i uvek treba da se pere u ciklusu za "lako održavanje" sa bubnjem ne punijim od dve trećine. Tekstili zahtevaju samo kratke obrtaje pri maloj brzini, a zatim treba da se okače o konopac da bi se ocedili i osušili (nikako ih ne treba sušiti u mašini za pranje veša). Oni mogu da se peglaju ili dok su još vlažni ili ispod vlažne krpe. Ukoliko se viskoza nabira tokom sušenja možete da je pokvasite i da je peglate dok se ne vrati u pređašnji oblik.

Perwoll ReNew+ White je posebno formulisan za negu vaše bele odeće od pamuka, lana, sintetike, svile kao i od mešavine materijala. On je takođe pogodan za zavese: formula bez izbeljivača čini da prirodna vlakna koja su vremenom ogrubela postanu glatka i posivelu belu odeću vraća u život.

Česta pranja mogu da izazovu da sjajne, žive boje izblede. Posebne formulacije bez sredstava za bojenje iz asortimana Perwoll ReNew+: ReNew+ Black, ReNew+ White i ReNew+ Color vraćaju svetlinu i sjaj vašoj omiljenoj odeći. Iz pranja u pranje, izbledela odeća se vraća u život i ponovo dobija svetlinu i sjaj.

Proizvodi iz asortimana Perwoll ReNew+ ne sadrže izbeljivač niti sredstva za bojenje: njihova formula čini da prirodna vlakna koja su ogrubela tokom vremena postanu glatka i na taj način uklanja posiveli sloj i oživljava boje. Samo glatka vlakna mogu da reflektuju svetlost za živopisno iskustvo boje.

Vlakna bele odeće ne samo da moraju da se očiste već takođe moraju da ostanu glatka i kompaktna kako bi savršeno reflektovala svetlost i održala odeću sjajnom kao da je nova. Specijalna formula Perwoll ReNew+ White čini da vlakna koja su ogrubela tokom vremena postanu glatka. Iz pranja u pranje, posivela odeća oživljava i beloj boji se vraća sjaj. Formula ne sadrži izbeljivač.

Perwoll ReNew+ White može da se koristi za vraćanje prvobitne beline i sjaja belih zavesa. Formula bez izbeljivača je specijalno dizajnirana za negu bele odeće od pamuka, lana i sintetike. On takođe vraća prvobitnu svetlinu i sjaj zavesa uz blistavo bele rezultate.

Perwoll ReNew+ Color čini da vlakna koja su vremenom ogrubela postanu meka i vraća izbledelu odeću u život. Samo glatka vlakna mogu uspešno da reflektuju svetlost za živopisno iskustvo boje.

Perwoll ReNew+ Color može takođe da spreči prenošenje boje sa jednog odevnog predmeta na drugi i oživljava boju. Formula ne sadrži sredstva za bojenje.