Skip to Content

15 saveta za održavanje: da vaši omiljeni odevni predmeti traju večno

Svako ima omiljeni odevni predmet. Bilo da je reč o najdražim farmerkama koje nam donose sreću ili o vunenom džemperu koji bezuslovno volimo. Međutim, tokom vremena naša omiljena odeća postaje iznošena – tkanina na kolenima haba, rajsferšlus puca, itd. Ako želite da svoje omiljene odevne predmete održavate na najbolji mogući način, pročitajte naše korisne savete: 

1. Pažljivo pročitajte etiketu za održavanje

Back to Basics: Ako su vam odevni predmeti važni, pažljivo pročitajte etiketu. Jer ovde ćete naći važne informacije i simbole za održavanje tekstila, kao što su „prati hladno“ ili „samo za hemijsko čišćenje“.

2. Sortirajte rublje prema vrsti i boji tkanine

Sortirajte rublje prema vrsti i boji tkanine: odvojite pamuk od vune i tamne delove od svetlih. Zato što je čišćenje odeće najefikasnije na različitim temperaturama i u različitim programima pranja. Zbog toga, stavljanje sve odeće u mašinu za pranje veša istovremeno nije dobra ideja.

3. Ne stavljajte previše odeće u mašinu za pranje veša.

Oduprite se iskušenju da u mašinu za pranje veša stavite suviše odeće. Vaša odeća neće biti dobro oprana, a različiti materijali će se trljati jedan o drugi, što im drastično skraćuje životni vek.

4. Koristite optimalnu količinu deterdženta

Da li želite da znate kako da vaša odeća zadrži visoki kvalitet što je duže moguće? Ne koristite više deterdženta nego što je potrebno. To je neće učiniti čistijom. Višak deterdženta samo će učiniti da vaša odeća izgubi sjaj i elastičnost.

5. Perite odeću na najnižoj mogućoj temperaturi

Određene supstance skupljaju se na visokim temperaturama. Vunene tkanine su posebno osetljive. Pažljivo pročitajte etiketu za održavanje i odlučite se za optimalnu temperaturu. Ne brinite: vaš deterdžent će delovati optimalno čak i na nižim temperaturama.

6. Perite odeću zakopčanu i sa zatvorenim rajsferšlusom

Kada zakopčate dugmad odnosno rajsferšlus, to će sprečiti da se oni prilikom pranja u mašini otkinu ili oštete druge odevne predmete. Na primer, otkopčani rajsferšlus mogao bi da pocepa vašu omiljenu bluzu.

7. Perite odeću okrenutu naopačke

Vodite računa o bojama i tkaninama svojih omiljenih odevnih predmeta tako što ćete sve prati okrenuto naopačke. Farmerke neće tako brzo da izblede, vaš vuneni džemper neće da se ućeba, a printovi na majicama neće da izgube boju ili da se raspadnu tako lako.

8. Koristite mrežastu vreću

Zaštitite svoje omiljene predmete mrežastom torbom. Mrežasta torba je prvobitno korišćena za zaštitu delikatnih tkanina kao što je donji veš od predenja, ali je takođe dobar izbor i za druge odevne predmete.

9. Okačite odeću na konopac da se osuši.

Mašine za sušenje veša su korisne, međutim, usled vrućeg vazduha odevni predmeti mogu da se skupe ili izgube oblik koji ne može da se popravi. Ako je moguće, okačite odeću na konopac za veš napolju da se osuši. Vaša odeća će tako trajati duže i uštedećete struju.

10. Nabavite visokokvalitetne vešalice

Jeftine žičane vešalice najveći su neprijatelj vaše odeće. One previše rastežu tkaninu na ramenima. Nabavite visokokvalitetne drvene vešalice koje će zadržati oblik vaših omiljenih odevnih predmeta. 

11. Uvek imajte pri ruci iglu i konac

Oh, ne! Vaše omiljene pantalone imaju rupu. Ne bacajte ih. Uzmite iglu i konac i popravite ih. Možete da ih popravite mnogo lakše nego što mislite. 

12. Presavijte štrikanu odeću.

Teške predmete kao što su vuneni džemperi nikako ne treba da okačite na konopac za sušenje. Ako budu visili, tkanina će se suviše rastegnuti. Umesto toga, uredno ih savijte.

13. Čuvajte odeću na hladnom i suvom mestu

Vaš orman treba da bude hladan, suv i ne treba da bude pretrpan. Vaša odeća mora da bude u stanju da diše kako ne bi izbledela i kako se ne bi gužvala. Ako vam garderobni orman puca po šavovima, možda je vreme da ga ga proširite!

14. Ne perite svoje odevne predmete suviše često

Naravno, donji veš treba da se pere svakog dana. To su osnovna pravila higijene. Međutim, ako okačite pantalone ili jakne preko noći, onda slobodno možete da ih obučete dva ili tri puta.

15. Osvežite odeću lavandom

Okačite prozračnu muslinsku torbu napunjenu lavandom pored svoje odeće. Ovo će vašu odeću učiniti mirisnom i istovremeno osigurati da se moljci ne nasele u vašem ormanu i ne nagrizu je.

Image credits:
Header image: Shutterstock
Image of overloaded washing machine: Shutterstock
Image of a close-up of jeans button: Shutterstock
Image of clothes air-drying: Stocksy
Image of a stack of folded knitwear: Stocksy
Image of a small bouquet of lavender: Shutterstock

Povezani članci

  • „Uradi sam“ kincugi farmerke

    Kako popraviti pocepane farmerke pomoću drevne japanske filozofije