Deterdžent za sportsku odeću: pranje funkcionalne i sportske odeće na pravilan način

Svi ljubitelji sporta dobro znaju: za sportsku odeću je važno da je materijal lagan, prozračan i elastičan. Za sportove na otvorenom izuzetno su važni i otpornost na vodu i vetar. Kako bi što duže impresionirala svojom funkcionalnošću, visokokvalitetnoj sportskoj odeći potrebno je efikasno čišćenje koje ujedno i štiti osetljiva vlakna. Rešenje je upotreba posebnih deterdženata za sportsku odeću – na primer, deterdženata kompanije Perwoll. Oni efikasno čiste oznojenu sportsku odeću i neguju materijal.

Šta se postiže upotrebom deterdženata za sportsku odeću?

Odeća posebno osmišljena za sportiste i ljude koji žive aktivno postaje sve prefinjenija. Kada se radi o laganoj sportskoj odeći koja se brzo suši, veštačka funkcionalna vlakna pre mnogo vremena su zamenila čisti pamuk. Odeća za trčanje ili aktivnosti na otvorenom često je, na primer, izrađena delimično ili u potpunosti od poliestera, koji u kombinaciji sa spandeksom omogućava slobodno kretanje i brzo se suši. Posebni deterdženti za sportsku odeću poput deterdženta Perwoll Sport Activecare Advanced temeljno čiste odeću, uklanjaju miris znoja i istovremeno je efikasno štite. Upotrebom ostalih proizvoda poput višenamenskih deterdženata postoji rizik od narušavanja pozitivnih funkcija sportske odeće – uključujući zaštitu od vlage i vetra, slobodno kretanje i fleksibilnost, kao i prozračnost.

Pranje sportske odeće: upotreba deterdženta na pravilan način

Osim odgovarajućeg deterdženta za sportsku i funkcionalnu odeću, drugi aspekti su takođe od izuzetne važnosti prilikom nege materijala sportske odeće. Obratite pažnju na savete u nastavku kako biste mogli što duže da uživate u svojoj sportskoj odeći:

Učestalost pranja: sportsku odeću perite nakon svakog nošenja. Ne morate uvek da upotrebljavate program za pranje na mašini za pranje veša. Ako ste nedavno temeljno oprali odeću, brzo ručno pranje se takođe računa. Pažljivo isperite odeću deterdžentom da biste se rešili mirisa znoja na materijalu sportske odeće. Nakon tri do četiri ručnih pranja potrebno je ponovno oprati u mašini za pranje veša. Prilikom pranja u mašini za pranje veša upotrebite kratki program pranja pri niskoj temperaturi i nisku brzinu centrifugiranja da biste izbegli oštećenja vlakana. Neke novije mašine za pranje veša sadrže i poseban program pranja sportske odeće.

Temperatura pranja: većina sportske i funkcionalne odeće ne podnosi visoke temperature pranja. Međutim, većinu odevnih predmeta možete bez oklevanja da perete pri temperaturi od 30 °C. Ako niste sigurni, proverite ušivene etikete. Na njima se navode informacije o svemu što je potrebno uzeti u obzir prilikom pranja odeće. Tako ćete da izbegnete rizik od toga da poneki skupoceni sportski odevni predmeti postanu neupotrebljivi.

Sušenje: nemojte sportsku odeću da stavljate u mašinu za sušenje veša. U većini slučajeva temperatura sušilice sa bubnjem previsoka je za osetljiva membranska vlakna. Bolje je sušiti sportsku odeću na nežniji način – na vazduhu.

Koji je deterdžent najbolji za funkcionalnu odeću?

Za funkcionalnu i sportsku odeću uvek upotrebljavajte tečni deterdžent za sportsku odeću, poput deterdženta Perwoll Sport Activecare Advanced. On temeljno čisti oznojenu i zaprljanu sportsku odeću i istovremeno neguje visokokvalitetna vlakna. Osim toga, neutrališe neprijatne mirise i daje vašoj odeći neverovatnu svežinu. Posebno je osmišljen za svojstva sportske i funkcionalne odeće. Na primer, deterdžent štiti membransku odeću i omogućuje da funkcionalni tekstili ostanu vetro- i vodonepropusni što je duže moguće. U zavisnosti od vrste tekstila, na membranske tekstile možete pozitivno da delujete ne samo upotrebom posebnih deterdženata. Pored toga, redovno obnavljajte impregnaciju pomoću sredstava za vodonepropusnost. U krajnjoj liniji, često nošenje i pranje odeće s vremenom utiče na zaštitnu funkciju.

Savet: kao i kod sportskih tekstila, za svaki odevni predmet postoje optimalni deterdženti. Isprobajte, na primer, deterdžent Perwoll Wool & Delicates za vunenu odeću ili Perwoll Care & Refresh za mešovite i sintetičke tekstile.

Povezani članci