Perwoll Perwoll Perwoll

#Renovacija

Kako da apciklirate

Pozlaćena poderotina „uradi sam“ za sporu modu inspirisan keramikom kincugi

U trećem delu naše video-serije za „uradi sam“ za sporu modu konačno istražujemo kincugi tehniku koja ih je sve inspirisala. Da saznate kako vabi-sabi filozofija – koja prepoznaje lepotu u slomljenim stvarima – nadahnjuje japansku grnčarsku umetnost, vratite se na prvi članak, gde ćete takođe naučiti kako da popravite poderane farmerke u kincugi stilu. U drugom delu serije možete da saznate kako da prekrijete rupu uz malu pomoć kincugija i napravite zabavan tačkasti efekat.

 

Sada se vraćamo na samu tehniku koja stoji iza originalnog kincugija da bismo saznali kako je koristimo za popravljanje pocepane bluze. ​​

„Uradi sam“ ideja za sporu modu: Kincugi popravka bojom

Slika pravog japanskog kincugija, inspiracije za naš uradi sam za sporu modu

Naš treći „uradi sam“ video i detaljni vodič inspirisan kincugijem pokazuje kako je lako pretvoritu neuglednu poderotinu u prelep ukras na odeći.

 

Popravak poderotine na bluzi od tkanine, poput pamuka, svile ili satena, je skoro nemoguće uraditi tako da se ne vidi. Umesto da pokušavate da sakrijete poderotinu, istaknite je imitiranjem kincugi grnčarije. Ova drevna japanska tehnika izrade uključuje ponovno sastavljanje slomljene keramike, porcelana i drugih predmeta pomoću zlatnog laka kako bi pukotina zablistala kao prelepi ukras i pretvorila se u privlačnu odliku umesto nedostatka.

Kincugi za pocepanu bluzu – „uradi sam“ video i detaljni vodič za sporu modu

Video ideje za uradi sam odeću: kincugi tehnika popravljanja za pocepanu bluzu
1. korak: Žena seče traku za popravke da bi popravila pocepanu bluzu

Potrebno vam je sledeće:

 

  • obična majica (ili bilo koja druga odeća napravljena od tkanine)
  • traka za popravljanje koja se pegla 
  • pegla
  • zlatna boja za tkanine (mi smo koristili pufnastu/dimenzionalnu boju za tkaninu, koja može da se nanosi direktno iz tube)

 

Postupak:

1. Isecite traku za popravljanje u veličinu i oblik dovoljne da pokriju celu poderotinu. 

2. korak: Žena izvrće bluzu da bi opeglala traku za popravke kao ključni korak ove ideje za uradi sam odeću

2. Izvrnite bluzu naopačke, postavite traku za popravljanje na poderotinu i ispeglajte prema uputstvu da biste postavili lepak.

5. korak: Žena koristi zlatnu boju i koristi kincugi tehniku da bi popravila staru bluzu

3. Ponovo izvrnite majicu i pripremite se da „obojite pukotinu“.

4. Opciono: Nacrtajte konturu uzorka koji želite da napravite olovkom, krojačkom kredom, izbrisivim flomasterom za tkaninu ili čak sapunom. Ako je tkanina mnogo tanka i prozirna, možete da je nacrtate na komadu belog papira i stavite ga ispod da se kontura vidi i da možete da ispratite konturu. Nama je bilo lakše da nacrtamo obrazac slobodnom rukom.

5. Pokušajte da povučete svaku liniju u jednom potezu da biste napravili usklađen efekat.

6. Pre nego što operete majicu, sačekajte dovoljno vremena da se osuši i toplotom fiksirajte boju, prema uputstvu.

7. Ponosno nosite!

Još „uradi sam“ ideja za sporu modu:

Naravno, gore prikazani „uradi sam“ nije jedini način da se oda počast kincugi metodi pretvaranja oštećenog starog predmeta u novo i lepo umetničko delo. Sledi nekoliko alternativnih ideja za „uradi sam“ za rupe na tkanini za sporu modu.

 

  • Umesto pufnaste/dimenzionalne boje za tkaninu, možete četkicom da stavite običnu zlatnu boju za tkanine. Ova tehnika je svakako malo sličnija načinu na koji je izvode japanski kincugi majstori.
  • Ako ste vešti sa iglom i koncem, možete da popravite poderotinu na bluzi zlatnim koncem.
  • Kod kincugi popravki se ponekad zameni čitav komad porcelana ili keramike komadom slične veličine sa druge razbijene posude. Imitirajte ovaj efekat tako što ćete zakrpiti poderotinu upradljivo drugačijim parčetom tkanine, a zatim istaknite šavove zlatnom bojom ili ukrasnim šavovima.
  • Mi smo se odlučili za zlatnu u čast tradicionalnoj incugi grnčariji, ali ništa vas ne sprečava da odaberete bilo koju kombinaciju boja koja vas zaintrigira.

Image credits
Image of traditional kintsugi pottery: Shutterstock